BROĆETA: SRBI U FEDERACIJI NISU SLOBODNI GRAĐANI

DRVAR – Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Goran Broćeta izjavio je da se u Federaciji, gdje se odavno krše osnovna načela pravde i prava Srba, ne dozvoljava da kao slobodni građani pruže podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

“Odluka sarajevskog MUP-a da zabrani mirne i dostojanstvene proteste koji su planirani za sutra, a čiji je jedini cilj da na miran, dostojanstven i demokratski način iskažu neslaganje sa instruisanim potezima koji se kuvaju u zapadnjačko-sarajevskoj kuhinji je još jedan u nizu pokazatelja da je nedopustivo sve što bi moglo ići u korist srpskom narodu”, rekao je Broćeta.

On je istakao da se u FBiH konstantno krše osnovna prava Srba i da za to nikoga nije briga.

“Čak nam ne dozvoljavaju ni da na miran način iskažemo podršku predsjedniku Dodiku. To znači da ne smijemo kao slobodni građani iskazati neslaganje sa politički instruisanim optužnicama samo zato što smo Srbi i što podržavamo predsjednika Dodika”, rekao je Broćeta.

On je naglasio da Srbi godinama upozoravaju na težak položaj u FBiH.

“Nama je sve ovo odavno jasno i na to konstantno upozoravamo javnost, a nakon ovakvih poteza nadam se da će i drugima postati jasno kakvo je mišljenje u Federaciji o svemu što je srpsko”, rekao je Broćeta.

Sarajevska policija zabranila je održavanje protesta Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH 1. septembra ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga, saopšteno je iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova

Predsjednik ovog odbora podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

Prethodni članakTragedija u Italiji: Voz naletio na petoricu radnika dok su popravljali prugu, poginuli na licu mjesta
Naredni članakZasjeda mostarsko Vijeće: Cijena vode, prostorni planovi…