Brnabić: Za revitalizaciju nalazišta u Vinči 10 miliona evra

Premijer Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će Srbija u naredne tri do četiri godine uložiti više od 10 miliona evra u revitalizaciju i rekonstrukciju arheološkog nalazišta Vinča–Belo brdo.

Nakon što je zajedno sa ministrom kulture Srbije Majom Gojković i ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom posjetila ovo nalazište povodom završetka sanacije klizišta, Brnabićeva je istakla da je država zaustavila propadanje lokaliteta koji čuva blago staro 7.000 godina.

– Uspjeli smo da zaustavimo propadanje arheološkog nalazišta i to je najvažnije. Međutim, to je samo prvi korak na dugom putovanju. Taj prvi i najvažniji korak smo završili zahvaljujući partnerstvu sa SAD i njihovoj organizaciji Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine – rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je objasnila da je naredni korak izgradnja kolektora i sistema za preradu otpadnih voda, što je neophodno da se zaštiti rijeka Bolečica, koja je jedna od najzagađenijih na teritoriji Beograda.

– Treći korak je izgradnja naučnog centra za istraživanje neolita i vizitorskog centra. Kada to bude završeno, očekujemo da će ovde dolaziti ljudi iz cijelog svijeta – rekla je Brnabićeva.

Hil je rekao da mu je bila velika čast da obiđe ovo nalazište, naglasivši da je ponosan zbog učešća SAD u projektu sanacije i rekonstrukcije arheološkog lokaliteta Vinča-Belo brdo.

On je ocijenio da je zaštita kulturne nacionalne baštine – podrška razumijevanju prošlosti.

– Savremena Srbija ima mnogo talenata i divno je vidjeti taj talenat upregnut u razumevanje prošlosti. Iako je Vinčanska kultura zadirala dalje od obala Dunava, veoma mi je značajno da vidim kako je Srbija prihvatila da je zapravo ta kultura zasnovana na ovoj najznačajnijoj reci Evrope – rekao je Hil.

Kapitalni projekat “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči” sprovodi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa platformom “Srbija stvara”, Ministarstvom kulture Srbije, gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

Prethodni članakNešić: Šmit unio tri “duge cijevi” u BiH, na šta nema pravo
Naredni članakRaspada se opozicija u Trebinju; Vukanović napustio pres i poručio Borjanu da je “zadnji put sa njim sjeo”