Brnabić: Priština ne ispunjava obaveze; Kina: Poštovati teritorijalni integritet Srbije

U Njujorku je održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj se raspravlja o šestomjesečnom izvještaju UNMIK-a o Kosovu i Metohiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila je da na Kosovu i Metohiji postoji političko, pravno, institucionalno i fizičko nasilje nad Srbima.

Poručila je da je krajnje vrijeme da se uspostavi Zajednica srpskih opština.

Brnabićeva je rekla da je predsjednica samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani izjavila da je Priština spremna za dijalog, ali Savjet bezbjednosti UN nije čuo zašto Priština duže od 10 godina ne ispunjava sporazum iz Brisela ni obavezu osnivanja ZSO.

Ona je u posebnom komentaru nakon obraćanja ambasadora UN na sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku napomenula da je Beograd sproveo sve postignute dogovore.

Brnabićeva je podsjetila na jednostrane postupke Prištine, istakavši slučaj osnivanja takozvanih bezbjednosnih snaga samoproglašenog Kosova bez glasanja Srba.

Predstavnik Kine u UN Geng Šuang rekao je da je stav Kine veoma jasan i transparentan što se tiče situacije na Kosovu i Metohiji i da se mora u potpunosti poštovati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

– Mi podržavamo strane u sporu u postizanju uzjamano prihvatljivog rješenja, u okviru Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 kroz dijalog i konsultacije. U tom procesu potrebno je u potpunosti poštovati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Po tom važnom pitanju ne smiju da postoje dvostruki standardi – rekao je Geng.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja osvrnuo se na insistiranje i “nespretne pokušaje” predstavnice samoproglašenog Kosova Vjose Osmani da u situaciju na Kosovu i Metohiju uplete Rusiju rekavši da mogu samo da izazovu sarkastične primjedbe.

On je rekao da je od posljednjeg sastanka Savjeta bezbjednosti UN situacija na Kosovu i Metohiji značajno pogoršana.

– Kao i uvijek, razlozi za to su napori takozvanih prištinskih vlasti da uvedu potpunu kontrolu nad sjevernim dijelom provincije u kojoj žive Srbi – istakao je Nebenzja.

Američki ambasador Robert Vud rekao je da SAD pozivaju na gašenje Misije UN na Kosovu i Metohiji, dodajući da je Misija ispunila svoj cilj i da više nema ulogu u upravljanju situacijom niti je učestvovala u istrazi o događajima u Banjskoj 24. septembra.

Vud je istakao da je dijalog najbolji put ka deeskalaciji i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Zamjenica francuskog ambasadora u UN Natali Broadherst pozvala je na ispunjavanje svih dogovora koje su postigli Beograd i Priština, posebno kada se radi o osnivanju Zajednice srpskih opština i učestvovanje Srba u izbornom procesu na sjeveru Kosova i Metohije.

Ambasador Velike Britanije u UN DŽejms Karijuki rekao je da vlasti u Prištini moraju da ispune obaveze iz odluke ustavnog suda u Prištini u vezi sa imovinom Manastira Visoki Dečani.

Predstavnik Švajcarske u UN rekao je da Švajcarska cijeni svoje veze sa zemljama zapadnog Balkana i posvećena je stabilnosti u regionu, te stoga poziva na deeskalaciju, političko rješenje i dijalog Beograda i Prištine.

Prethodni članakEU i SAD žele da se na izbore uvedu skeneri
Naredni članakUhapšeni u akciji “Omerta” biće predati Tužilaštvu