Brnabić poručila iz Prebilovaca: Moramo se boriti za drugačiju i bolju budućnost

Nama nema  budućnosti bez pomirenja, bolje komunikacije, boljeg razumijevanja i bolje saradnje, rekla je predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prilikom posjete crkvi Vaskrsenja Hristovog i spomen kosturnicu u Prebilovcima.

Brnabić je na pitanje novinara da prokomentariše „loš odnose Srbije i BiH“ rekla je da se ne slaže sa tom konstatacijom, ali i da ona može o tom odnosu govoriti isključivo iz ugla Srbije.

„ Znam koliko je Srbiji stalo da imamo sve bolje odnose sa BiH i znam koliko nam je važna regionalna stabilnost i regionalno povezivanje. Znam koliko u svakom smislu i praktičnom i pragmatičnom radimo na tome. Na kraju krajeva simboličnim povezivanjem autoputem između Beograda i Sarajeva to pokazujemo. Mislim da nama nema  budućnosti bez pomirenja, bolje komunikacije, boljeg razumijevanja i bolje saradnje. Znam i šta je politika predsjednika Aleksandra Vučića a to je regionalna saradnja, regionalno povezivanje i bolji odnosi koji će utabati put boljoj budućnosti“, rekla je Brnabić.

Upitani zašto nje i Vučića nema u Sarajevu, ali ni Sarajeva u Beogradu, Brnabić je odgovorila da je ona jasno rekla šta je suština i šta se Srbija trudi da radi.

„Ako ćete me pitati šta je bitnije, autoput koji smo počeli da radimo ili jedna posjeta Sarajevu, ja mislim da je i za ljude i budućnost mnogo bitniji autoput. Nemam nikakav problem i uvijek volim doći u Sarajevo i nadam se da ću uskoro. Ono što je nama važno jeste da ostavimo prošlost iza sebe, ne da zaboravimo, ali da praštamo i da idemo hrabro dalje u budućnost“, zaključila je Brnabić.

Osvrnula se i na posjetu crkvi Vaskrsenja Hristovog i spomen kosturnici u Prebilovcima rekavši da je morala svratiti u Prebilovce prilikom posjete Hercegovini.

„Ovo je mjesto naj strašnijeg stradanja srpskog naroda. Jedno od najvećih naših stratišta. Teško je ovdje biti i ponovo čuti priču o kojoj sam samo čitala ali govori dosta o onome kroz šta je srpski narod prošao. Govori takođe i mnogo o kompleksnosti našeg regiona i koliko je teško i koliko će dugo trebati za pomirenje zato što ovo nije bilo samo stratište 1941. godine i tokom Drugog svjetskog rata i u okviru NDZ, već takođe nažalost i 1992. godine“, podsjetila je Brnabić.

Rekla je i to da se svi „moramo okrenuti budućnosti i praštati“.

„ Moramo se boriti za drugačiju i bolju budućnost za bolje povezivanje i razumijevanje među narodima jer ništa nam drugo ne preostaje da bi ljudi ostali i živjeli, ne samo u Prebilovcima već i na ovim prostorima. To je ono što dugujemo i Svetim Prebilovačkim mučenicima. Osjećam se ponizno što sam došla i upoznala narod ovdje“, zaključila je Brnabić.

Paroh čapljinski Marko Gojačić rekao je da je današnji dan istorijski za Prebilovce zbog posjete premijerke Srbije.

„Danas je istorijski dan za Prebilovce… Da jedan državnik Srbije dođe i posjeti nas i da nam da podršku, snagu i motivaciju da ovdje opstajemo i ostajmo. Veoma smo ponosni što ste došli da obiđete ovu malu zajednicu koja jeste mala ali koja živi duhom vaskrsenja kao što je i ovaj hram iz mučeničkih kostiju vaskrsao i ovako danas svijetli i obasjava ovaj svijet i zemlju u kojoj živimo“, rekao je Gojačić.

 

Prethodni članakHNK-5 osoba preminulo, 106 novih slučajeva
Naredni članakBrnabić: Nastavit ćemo pomagati projekte srpske zajednice u Mostaru