Brnabić: Ponudili smo ruku opoziciji, ali je ona ostala u vazduhu

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je, komentarišući njen izbor za predsjednicu parlamenta, da je dobro da se rotiraju ljudi i da niko nije predodređen za neku funkciju, kao i da Srbija tako ide naprijed.

– Vlast i predsjendik Srbije Aleksandar Vučić ponudili su ruku opoziciji, ali je ta ruka ostala da visi u vazduhu – kaže Brnabićeva.

Poslije tri dana rasprave, poslanici u republičkom parlamentu izabrali su prvu među jednakima – predsjednicu Skupštine Srbije. Ana Brnabić je posle gotovo sedam godina na čelu izvršne vlasti prešla u najviše zakonodavno tijelo.

Brnabićeva je za RTS istakla da je o promjeni funkcije razgovarala sa predsejdnikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Srpske napredne stranke (SNS) Milošem Vučevićem, ističući da su promjene poslije nekog vremena dobre.

– Dobro je da se rotiraju ljudi, niko nije predodređen za neku funkciju, Srbija tako ide napred – rekla je nova predsjednica Narodne skupštine Srbije.

“Daću sve od sebe da parlament bude otvoreniji za javnost”

Brnabićeva je istakla da se prihvatila posla koji je važan i da će pokušati da pruži sve od sebe da parlament bude otvoreniji za javnost, te da unaprijedi saradnju sa drugim parlamentima.

Naglasila je i da je zabluda da je Evropski parlament (EP) iznad srpskog.

– Što prije “Srbija protiv nasilja” to shvati, to je bolje i za naš parlament. Ne vidim drugi način da smanjite tenzije u društvu i pokušate da izgradite mostove, osim dijalogom, i moja ruka je ispružena – istakla je predsjednica parlamenta.

“Žao mi je što je ‘Srbija protiv nasilja’ odbila da učestvuje u konsultacijama”

Brnabićeva je navela da joj je žao što je “Srbija protiv nasilja” odbila da učestvuje u konsultacijima koje je ponudio dosadašnji predsjedavajući parlamenta Stojan Radenović, kao i to što su odbili učešće u radnim telima.

– Vidim kritike da nismo spremni za dijalog, što je bizarno. Imate poziv da dođete na konsultacije kod predsjednika Vučića, što je njihova obaveza prema glasačima. “Srbija protiv nasilja” se nije udostojila da odgovori na te pozive, nisu učestvovali u konsultacijama – kaže predsjednica parlamenta.

Istakla je da je vlast pokazala da želi dijalog i da je Vučić ponudio ruku opoziciji, ali da je ona ostala da visi u vazduhu.

– Sazivaću kolegijume i držati ih da bih napravila prostor za dijalog o svim temama. Mislim da je to u interesu naše zemlje. Živimo u kompleksnoj geopolitičkoj situaciji. Nemojte biti opozicija Srbiji, budite opozicija SNS-u – kaže Brnabićeva.

“Najviše na svijetu bih voljela da u skupštini postoji konsenzus o KiM”

Predsjednica skupštine je navela da će raspisati izbore u Beogradu za 2. jun i da će to učiniti do 3. aprila, kada je krajnji rok.

Kada je riječ o konsenzusu u parlamentu o Kosovu i Metohiji, Brnabićeva kaže da bi ona najviše na svijetu voljela da je tako nešto moguće.

– Nažalost, mislim da to nije moguće, a najprirodnije bi bilo da oko KiM imamo nacionalni konsenzus – ističe Brnabićeva.

Podsjetila je da je Vučić, kada je postao predsjednik Srbije, kao prvu tačku dnevnog reda istakao konsenzus o KiM, kao i da je pokrenuo dijalog.

Istakla je da je važno da imate odgovornu vlast i da je “jako bitno da postoji odgovorna opozicija”.

Prethodni članakOrban: Moguće slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu za dva do tri mjeseca
Naredni članakOsumnjičeni za pribavljanje protivzakonite korist od 600.000 KM