Brnabić: Nastavit ćemo pomagati projekte srpske zajednice u Mostaru

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je rekla da će Srbija nastaviti pomagati srpsku zajednicu u dolini Neretve i da će se još mnogo puta vratiti u Mostar koji je za nju prelijep grad.

Ona je danas sa predstavnicima SPC i SPKD Prosvjeta gradski odbor Mostar obišla Sabornu crkvu Svete trojice u izgradnji, te Prosvjetinu školu srpskog jezika i kulture.

„Najvažnije je da ovi ljudi sjete naše prisustvo i našu podršku“, rekla je Brnabić govoreći o podršci srpskoj zajednici u Mostaru. Naglasila je da će biti nastavljena finansijska pomoć za izgradnju Saborne crkve, ali i  Prosvjetina škola.

Zahvalila se gradonačelniku Mostara Mariju Kordiću koji joj je pokazao Mostar, a za premijerku Srbije organizovan je i skok sa Starog mosta u rijeku Neretvu.

Naglasila je i to da je današnja posjeta Mostaru posjeta srpskoj zajednici i da niko ne treba da se ljuti ili zamjera što nije bilo nekih drugih sastanaka.

Predsjednica SPKD Prosvjeta GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović zahvalila se Brnabić na posjeti i na donaciji u vidu 30 laptopa, printera, projektora i fotoaparata koje je donijela Prosvjetinoj školi.

„Hvala im što su njihova vrata uvijek otvorena za nas. Hvala Vladi i predsjedniku Aleksandru Vučiću što pomažu srpski narod ma gdje bio i što nam pomažu da ostanemo svoji na svome. Mi  na taj način čuvamo svoj identitet, kulturu i jezik i nastojimo graditi bolju budućnost našeg multietničkog Mostara“, rekla je Bjelica Šagovnović podsjetivši da se danas u Mostaru održavaju Šantićeve večeri poezije.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibr Milivojević kaže da je bilo govora o svim aspektima društva.

„Upravo zahvaljujući Srbiji uspjeli smo mnogo toga ovdje da obnovimo, izgradimo i unaprijedimo. Zajednički je stav da na takvom putu treba da istrajemo i da kroz dalja ulaganja gradimo zajedničku budućnost za sve narode u Mostaru i BiH“, rekao je Milivojević

Paroh mostarski o.Radivoje Krulj je rekao da je Vlada Srbije jedan od najvećih krivaca što je Saborna crkva Svete trojice u fazi izgradnje i kojoj se nalazi, ali i što je obnovljena Prosvjetina škola srpskog jezika i kulture.

„Sada smo na prekretnici što se tiče jdnog od simbola ovoga grada, Saborne crkve. Nismo imali razumijevanje od kantona, a ove godine od grada nemamo ni marku. Sada smo negdje da stanemo sa radovima ali naša vjera od danas je da nećemo stati sa radovima. Upravo ovom posjetom i onim što je premijerka vidjela našu želju i htijenje obećala je pomoć“, rekao je Krulj.

Napominje da je Srbija do sada uložila oko 2 miliona evra i da je obećan još milion da se crkva završi.

 

Prethodni članakBrnabić poručila iz Prebilovaca: Moramo se boriti za drugačiju i bolju budućnost
Naredni članakBrnabić otvorila Šantićeve večeri poezije-Dolaziću da zajedno gradimo bolju budućnost