Brnabić: Energetika će biti glavna tema na agendi nove vlade

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže za RTS da je u aktuelnoj situaciji važno da budu hrabri, ali i da budu mudri prilikom donošenja teških odluka. Nada se da će što više radnika Fijata prihvatiti novu ponudu Stelantisa za odlazak na obuku u Slovačku. Energetika će biti glavna tema za narednu vladu, poručuje Brnabićeva.

Premijerka Ana Brnabić je komentarišući jučerašnju svečanost i dodelu Vidovdanskih odlikovanja rekla da je važno prisjetiti se teških, ali i lijepih trenutaka istorije i da to sa sobom nosi poruku kako za Srbiju, tako i za one koji gledaju u Srbiju i na Srbiju.

– Najvažnija poruka koju smo čuli u govoru predsjednika Republike je da ako danas razmišljamo da li da biramo hrabrost ili mudrost, da je u ovom trenutku zaista važno da budemo hrabri, ali da za teške odluke izaberemo mudrost – navela je premijerka.

Kaže da, iako je vlada u tehničkom mandatu, ona nastavlja da obavlja svoju dužnost i radi sve što je važno za život građana. Vlada, takođe, usvaja akcione planove, priprema zakone, usklađuje srpsko sa evropskim zakonodavstvom.

Energetika je postala političko pitanje 

Brnabićeva je istakla da će energetika biti glavna tema na agendi buduće vlade. Napominje da je pitanje energetike danas političko pitanje i da je zahvaljujući kredibilitetu i vezama koje Vučić ima, Srbija uspejla da u kratkom roku obezbijedi gasni aranžman sa Mađarskom.

– Mi smo jasno rekli da ćemo cijene i kupovnu moć građana i konkurentnost privrede štititi, gledaćemo da što duže izdržimo. U ovom trenutku kod nas je cijena struje tri do pet puta niža nego u EU – rekla je premijerka.

Ističe da se u saradnji sa fakultetima radi na pronalaženju rješenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

– Kao što smo u pandemiji naučnu zajednicu angažovali da nađe rješenja da budemo samoodrživi, pa napravili elisa test, respirator, bolnicu za četiri mjeseca, to sad pokušavamo u energetici. Imala sam sastanak sa EPS-om, ali i fakultetima – da pokušamo da dijelom kupimo kvalitetniji ugalj, da ga miješamo sa lignitom da bismo od manje uglja dobili više električne energije – rekla je Brnabićeva.

Bolja ponuda Stelantisa 

Radnici “Fijata” rekli su juče da su u Predsjedništvu dobili novu, bolju ponudu “Stelantisa” – 250 radnih mjesta u njamenskoj u Kragujevcu i Velikoj Plani ili tri meseca rada u Slovačkoj pa mjesec dana u Srbiji.

– Dogovoren je nivo otpremnina i 492 radnika koji su prolašeni tehnološkim viškom će danas dobiti otpremnine. Mi nastavljamo da se borimo za ostale radnike, naša i želja ‘Stelantisa’ je da što više od tih 1.500 radnika ostane. Јa sam im rekla da moraju da poboljšaju ponudu, da oni žele da ostanu, a na radnicima i sindikatima je da iskomuniciraju i da vidimo da li će biti još radnika koji prihvataju ponudu – rekla je Brnabićeva.

Nada se da će što više radnika prihvatiti ponudu i ističe da održivost fabrike zavisi od tih ljudi.

Teška, ali najmudrija politika Srbije

Komentarišući poziciju Srbije usred aktuelne geopolitičke situacije, premijerka je rekla da Srbija pokušava da zadrži poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja.

– Na pragu smo trećeg svjetskog rata i u teškoj smo situaciji, ali pokušavamo da zadržimo poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja, koja je izuzetno teška, ali koja je najpametnija, najbolja, najhrabrija i najmudrija – navela je Ana Brnabić.

Ističe da Srbija danas zavređuje posebnu pažnju i od strane EU, SAD, ali i Bliskog istoka, Kine, Ruske Federacije.

– To je pozicija koja je teška za teritorijalno i brojčano malu zemlju kakva je Srbija, a koja je izvojevana hrabrom i mudrom politikom – rekla je premijerka.

Kaže da će Srbija da izgura rast penzija i minimalca na potpuno održivim osnovama, tako da ne bude opterećenje za privredu.

Prethodni članakMOSTAR – Automobil sletio u vinograd
Naredni članakVlada Crne Gore objavila radnu verziju Temeljnog ugovora sa SPC