Britanski forenzičar tvrdi da Lana Bijedić nije ubijena

Nepuna dva mjeseca, koliko je prošlo otkad su iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona službeno zatražili angažman Johna Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glasgowu, u vezi sa slučajem misteriozne smrti Mostarke Lane Bijedić (19), iz ove pravosudne institucije je u utorak potvrđeno da su zaprimili nalaz i mišljenje ovog britanskog stručnjaka.

Kako je utorak u Širokom Brijegu pojasnio Josip Aničić, jedan od tužilaca na ovom slučaju, od Clarka su zatraženi mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka povreda na tijelu nesretne djevojke, piše Avaz.

Prema nalogu koji mu je dostavljen, kako je rekao, britanski vještak je pregledao predmet o pronalasku beživotnog tijela Lane Bijedić koji uključuje medicinsku dokumentaciju, fotodokumentaciju, zapisnik o uviđaju, obdukcijski nalaz te druge dokumente. Analizirajući i obrazlažući svaku pojedinačnu tjelesnu povredu, vještak je zaključio da priroda unutarnjih i vanjskih prisutnih ozljeda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je Lana Bijedić bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom, rekao je Aničić za Avaz.

Takođe, Clark je, ispričao je Aničić, pozivajući se na dugogodišnje iskustvo, naveo da nije neobično kod slučajeva kao što je konkretni vidjeti relativno malo vanjskih povreda, posebno ako je riječ o padu na relativno meku površinu, kao što je vegetacija ili voda, ali ipak s velikim i fatalnim unutrašnjim oštećenjem. Unutrašnje povrede su više navodile na ozljede nastale deceleracijom, onom vrstom ozljeda koje uzrokuje naglo zaustavljanje pri udaru tijela koje se kreće, kazao je Aničić.

Iako Clark nije iznosio kvalifikaciju djela, njegov nalaz je, praktično, suprotstavljen onom koji je napravio dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, a nakon čega je, podsjetimo, izneseno da je nesretna djevojka “udarana, davljena i bačena u rijeku” te se ovaj slučaj vodi kao ubistvo. Da, imamo, praktično, dva suprotstavljena nalaza, ali istražne radnje još nisu okončane. Nastavljamo raditi na ovom slučaju, vidjet ćemo što ćemo dalje preduzeti, o tome u ovom trenutku ne bih govorio, istaknuo je Aničić.

S druge strane, dr. Damjanjuk je u utorak za Avaz kazao da ostaje pri svom nalazu koji je izradio nakon obdukcije. Izuzetno cijenim i poštujem Clarka, međutim, mislim da je vrlo nezahvalno izrađivati nalaz na osnovu foto i druge dokumentacije. Nije isto gledati ozljede na fotografijama i onako kako se to radi tokom procesa obdukcije. Na kraju, ja u svom nalazu, a tako smo svi mi naučeni, nigdje nisam naveo da je riječ o ubojstvu. To bi, valjda, istraga trebala pokazati. Međutim, ja se ne mogu složiti s tim da su ozljede nastale usljed pada s visine. Pazite, riječ je o visini od 110 metara. S druge strane, koliko mi je poznato, tokom uviđaja nije uočena rupa u granju koja bi morala nastati usljed pada, a u tom slučaju bi se radilo o ogromnoj rupi, s promjerom od tri metra, kada se, je li, uzmu u obzir svi parametri. Nadalje, povrede koje je nesretna djevojka imala na glavi su tipične za udarce šakom ili nogom. Iskreno, volio bih da se taj slučaj, koji je izuzetno kompleksan, riješi. Po meni, greška je napravljena u startu, jer je dopušteno da se tijelo kremira, ispričao nam je dr. Damjanjuk.

Tijelo nesretne Bijedić je pronađeno 6. oktobra prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku. Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod potpuno nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. U poslijepodnevnim satima je trebala otputovati za Sarajevo, gdje je bila upisala fakultet.