BRITANSKA MINISTARKA U VLADI HNK: PREDSTAVLJEN PROJEKAT ZA MLADE VRIJEDAN TRI MILIONA FUNTI

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg i predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago primili su danas u službenu posjetu Wendy Morton, ministarku za evropsko susjedstvo i Ameriku u Ministarstvu za spoljne poslove, Commonwealtha i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, u pratnji  ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda.

Na sastanku je, uz ostalo, razgovarano o aktuelnim političkim prilikama u BiH i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te projektima koje Ambasada provodi u Mostaru i HNK.

Premijer Herceg, govoreći o političkim prilikama u BiH, istakao je kako one na direktan način utiču na sve segmente života građana, te je stoga potrebno tražiti rješenja kroz stalan dijalog i kompromise. Kao jedan od ključnih izazova koji pred BiH stoje, uz ustavne reforme, istakao je Izborni zakon i potrebu njegove izmjene što je osnovni preduslov da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira poslanike i predstavnike.

„Odlaganje izmjena Izbornog zakona i neimplementacija odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvoj Bosne i Hercegovine“, zaključio je premijer Herceg.

Takođe, osvrnuo se na potrebu izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda ističući kako sadašnja raspodjela nije pravična. Izmjenom Zakona kantonu bi pripala značajnija sredstva što bi direktno uticalo na poboljšanje uslova u brojnim segmentima života građana.

Govoreći o perspektivi mladih i demografskoj politici, premijer Herceg je istakao da se radi o složenim pitanjima s čijim rješavanjem se suočavaju sve države u okruženju i šire.

„Na našem nivou činimo maksimalne napore te smo, uz mjere zaštite porodice kao direktne populacijske mjere, prepoznali obrazovanje i prvo radno iskustvo kao preduslov veće konkurentnosti mladih na našem tržištu rada“, rekao je premijer Herceg naglasivši i to da naš cilj mora biti i jačanje privrede i otvaranje novih radnih mjesta za mlade kako bi svojim radom osigurali uslove za zasnivanje porodice što je najbolja populaciona mjera.

Predsjedavajući Špago naglasio je kako, nakon rješavanja pitanja izbora u Mostaru, kroz dogovor, razgovor i kompromis očekuje rješavanje i ostalih otvorenih političkih pitanja. Govoreći o Hercegovačko-neretvanskom kantonu istakao je njezine specifičnosti koje se ogledaju u složenom zdravstvenom i obrazovnom sistemu. Takođe, naglasio je potrebu snažnijih investicija u HNK posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i IT sektoru.

Ministarka Morton zahvalila je premijeru Hercegu i predsjedavajućem Špagi na srdačnom prijemu i dobivenim važnim informacijama o aktivnostima Vlade i Skupštine HNK, te je, uz aktivnosti u oblasti zaštite žrtava porodičnog nasilja, ukratko predstavila novi projekat, vrijedan 3 miliona funti koji je vezan za mlade.

Prethodni članakRonioci nastavljaju potragu za tijelom mladića nestalog u Mostarskom jezeru
Naredni članakDodik: Nije bilo genocida, ne priznajem Inckovu odluku, RS ide prema osamostaljenju