Brisel obećao da će primiti zemlje Zapadnog Balkana

Brisel je obećao da će primiti zemlje Zapadnog Balkana u EU, a Ukrajina bi brzo mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

– Mi smo u Solunu obećali zemljama Zapadnog Balkana evropsku budućnost. Neki će uspjeti da budu kandidati, drugi neće – izjavio je Borelj za list “Žurnal du dimanš”.

On je dodao da Ukrajina ima evropsku kulturu i da se EU može proširiti.

– Ukrajina sa svojim vrijednostima, kulturom i istorijom već je počela pripreme da se pridruži Evropi kroz reforme i prije početka sukoba sa Rusijom – rekao je diplomata.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je aplikaciju za pridruživanje EU 28. februara, a u maju je Evropska komisija primila ispunjen upitnik Kijeva za početak pregovora.

Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da Komisija priprema ekspertski stav za zemlje članice Unije i da će biti gotov do kraja naredne sedmice.

Neke zemlje kao što su Češka, Bugarska, Slovenija, Poljska, Slovačka, Letonija, Litvanija i Estonija podržavaju ideju pristupanja Ukrajine EU, dok se Holandija i Danska protive.

Njemačka je kao kompromis predložila varijantu prema kojoj bi status bio uslovljen.

Prethodni članakĐokić: U Briselu razuman dijalog o svim važnim pitanjima
Naredni članakUHAPŠEN NEVESINjAC, ODUZETA MU PUŠKA