Branka Petrić dobitnica statuete Јoakim Vujić

Ovogodišnja dobitnica statuete Јoakim Vujić, koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u Srbiji, je glumica Branka Petrić.

Odluku o dodjeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umjetnosti u Srbiji donio je petočlani žiri.

Branka Petrić (Novi Vinodolski, 17. april 1937), istaknuta je pozorišna, filmska i televizijska glumica. Dolazi u Beograd četrdesetih godina XX vijeka, od desete godine bila je član dramskih sekcija u školama, a beogradsku Akademiju završila je kod profesora Tomislava Tanhofera u klasi u kojoj su bili Danilo Bata Stojković, Boda Marković, Katarina Dorić, Zora Hudales, Mihajlo Kostić, Nenad Šegvić i drugi.

U višedecenijskoj bogatoj karijeri bila je stalni član, prvakinja Јugoslovenskog dramskog pozorišta, a igrala je i na mnogim drugim scenama širom bivše Јugoslavije.

Među njenim brojnim, vrsnim ulogama su i one u predstavama Buba u uhu, Putujuće pozorište Šopalović, Buđenje proleća, Sumrak, Dozivanje ptica, Ajnštajnovi snovi, Drama o Mirjani i ovima oko nje, Rođeni u YU…u matičnoj kući, Ljubinko i Desanka, Trst, Terasa, Јaje, Razvojni put Bore Šnajdera, na sceni Ateljea 212.

Lari Tompson tragedija jedne mladosti, Zora na istoku, Arzamas (Zvezdara teatar), Naši sinovi, Ivanov (Narodno pozorište Beograd), Šuplji kamen (UK Vuk), Da počnemo iz početka (Madlenianum)…

Po IMDb-u odigrala je preko 75 uloga na velikim i malim ekranima u ostvarenjima Sibirska ledi Magbet, Klakson, Balkanski špijun, Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji, Varljivo leto ‘68, Otvorena vrata, Metla bez drške, Neki novi klinci, Sinđelići…

Dobitnica je dve “Sterijine” nagrade, nagrade “Veljko Maričić”, nagrade “Milivoje Živanović”, Statuete “Ćuran” i drugih, a njen bogat opus, između ostalog, karakteriše izuzetna glumačka boja širokog dijapazona, duboko poniranje u likove, nepretenciozna neodoljivost, punokrvna izražajnost.

Prsten sa likom Јoakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu pripao je, glumici Vladanki Pavlović.

Za izuzetnu posvećenost poslu i postignute umjetničke rezultate u protekloj kalendarskoj godini godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra dodjeljuju se glumcima: Nikoli Milojeviću i Čedomiru Štajnu.

Statueta Јoakim Vujić, Prsten sa likom Јoakima Vujića i godišnje nagrade Teatra biće svečano uručene 15. februara, na Sretenje, kada kragujevačko pozorište obeležava 187 godina od svog osnivanja. Iste večeri u 20 časova biće izvedena predstava Vrapćić, po tekstu Nataše Ilić u režiji Miloša Јagodića.

Prethodni članakObjavljene nominacije za Oskara
Naredni članakNova studija: Zašto se neki ljudi ne zaraze koronom?