BOŽIĆ JE Mir Božji, Hristos se rodi!

Svim vjernicima koji danas slave rođenje Hristovo redakcija Top Portala želi srećan Božić.

Božić 7. januara obilježavaju crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara – Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, egipatski Kopti i pojedini manastiri na Svetoj gori u Grčkoj.

Božić je najradosniji hrišćanski praznik. Prema Bibliji, Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila Djevica Marija u Vitlejemu. Zbog toga je Božić porodični praznik, praznik rađanja djece, roditeljstva.

Božić FOTO: Shutterstock

Proslavi Božića prethode Tucindan i Badnji dan. Na Tucindan se priprema pečenica. Na Badnje jutro, prije sunca, muške glave iz kuće idu po badnjak, koji se siječe od cerovog drveta i donose ga kući. Žene taj dan pripremaju nemrsnu hranu, budući da se na Badnji dan posti. Ime badnjaka povezano je sa rječju “bdjeti”, budući da se na taj dan bdjelo, čekajući Hristovo rođenje.

Na Badnje veče, u kuću otac porodice unosi slamu, koja simbolizuje Hristovo rođenje u štali na slami, a sa slamom se stavlja žito, orasi, suve šljive i pokloni za djecu, koja se to veče igraju. Ranije je bio običaj da se zajedno sa slamom u kuću unese badnjak i zapali na ognjištu, kada svi ukućani ljube badnjak, ali u posljednje vreme se to radi ispred crkve, gdje se održava i ponoćna Liturgija.

FOTO: Printscreen / Youtube

Na Božić, pravoslavni vjernici idu na jutrenje i Liturgiju, potom dolaze kući, gdje je postavljena bogata trpeza, spremljena dan prije. Česnica se spravlja od bijelog brašna, sa vodom i mašću bez kvasca, kad prvo zvono zazvoni u crkvi i ona se lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana. U česnicu se ubacuju dio odsječenog badnjaka, zrno kukuruza, zrno pasulja, metalna para.

Božić FOTO: Shutterstock

Doručkuje se sa polaznikom, koji je najčešće muško kršteno dijete. Po završetku bogate trpeze, običaj je otići i čestitati praznik rodbini i prijateljima. U davna vremena, na selima je bio običaj da se posle doručka upregnu zaprege i da se sankama ide u vožnju, zbog vjerovanja da na dan Božića treba započeti sa nekim radom.

U nadi da ćete Božić provesti u krugu porodice, veselju i zdravlju,
Mir Božji,
Hristos se rodi!