BOSNOM ĆE SE ”VLADATI” IZ NJEMAČKE: Korak do gašenja funkcije visokog predstavnika

Postoje naznake da će Kancelariju visokog predstavnika u BiH Njemačka preseliti u Berlin ili Bon, otkriva politikolog Anđelko Kozomora posle potvrde Bundestaga da Kristijan Šmit preuzima dužnost od Valentina Incka, predstvnika Kancelarije OHR-a u BiH. Selidba kancelarije iz Bosne mogla bi da bude korak do gašenja funkcije visokog predstavnika.

 

O smjeni na čelu OHR još prije dva mjeseca obavještene su članice članice Savjeta za implementaciju mira u BiH  i ostali međunarodni partneri kao i sam Incko. Njemačka je poručila i da želi da radi sa svima bez razlike u BiH na ispunjavanju 5+2 uslova za zatvaranje OHR-a, kako bi BiH što prije mogla biti primljena u EU.

 

Kozomora zato kaže da je vrlo moguće da će Šmit biti posljednji predstavnik Kancelarije  OHR-a.

 

„Moguće je da Nemačka ima namjeru da zatvori OHR, to jest, da Šmit bude posljednji visoki predstavnik. Ali, to je još na dugom štapu, prije svega zato što BiH nije spremna da ispuni uslove koji su joj se postavili čak ni za kandidatski status za EU, a da ne govorim o članstvu,“ kaže Kozomora za Sputnjik.

Po njegovim riječima, postoje naznake da će Šmit samo nekoliko mjeseci biti u kancelariji u Sarajevu dok se malo ne upozna sa situacijom, a da će potom Kancelarija biti preseljena.

„Oni neće odmah zatvoriti OHR nego će kancelariju OHR-a iz Sarajeva izmjestiti u Berlin ili Bon, tako da će on djelovati iz Njemačke uz sva ovlašćenja koja su imali dosadašnji visoki predstavnici,“ otkriva Kozomora.

 

Prelazna faza i sprečavanje korupcije

To će, kako kaže, biti jedna prelazna faza u kojoj bi se BiH pustilo da, ako ništa drugo, onda bar da psihološki nemaju pritisak da im je nad glavom visoki predstavnik i da on nadgleda sve što rade.

„On će, dakle, i dalje usmjeravati sve društvene političke, pa i privredne tokove U BiH iz svoje kancelarije u Njemačkoj,“ ističe on.

Razlika će biti i u tome što će se sada glomazna administracija OHR koja postoji u Sarajevu prepoloviti, što će znatno smanjiti troškovi, a sa druge strane Šmit će biti manje izložen mogućnosti korupcije ako ne sjedi u Sarajevu.

Podsećanja radi, Njemačka je još 2011. u pismu Evropskoj uniji navela da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) nema potrebnu moć i snagu da promjeni politički ambijent u Bosni i Hercegovini i da dok god je on prisutan, neće biti promijenjen stil vođenja politike u toj državi.

Njemačka je inače odbacila sve spekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren s Rusijom, da Vlada SAD nije bila obavještena.

Ciljevi plana 5+2

Inače ciljevi koje bi organi BiH trebalo da ispune prije zatvaranja OHR-a poznatiji kao 5+2 su : Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti; prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu; potpuno sprovođenje konačne odluke za Brčko; fiskalna održivost;  vladavine prava (usvajanje Državne strategije za ratne zločine,  Zakona o strancima i azilu i Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).

 

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za impelmentaciju mira je utvrdio još dva uslova koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:

Potpisivanje SSP-a; i pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za impelmentaciju mira utemeljena na punom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Iako su u nekim oblastima ostvareni pomaci, hronično neslaganje vodećih političkih stranaka dovelo je do zastoja koji je spriječio punu realizaciju ovog programa do sada.