Bošković: Sutra bi trebali imati 20 potpisa za buduću vladu

Pregovori oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) vodili su se i danas, a predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković uvjeren je da bi tokom sutrašnjeg dana trebali imati skupljeno 20 potpisa za buduću vladu HNK.

Bošković je navodi da to vjerovatno s SDP-om BiH (strankama okupljenim oko SDP-a) ali da u ovom trenutku ne bi isključio ni SDA.

– Došli smo do jedne faze gdje, ja bih rekao, brusimo buduću vladu i vjerovatno ćemo sutra nastaviti s SDP-om, (SDP BiH, DF i NiP) ovu konkretizaciju, a isto tako i SDA bi u ovom trenutku trebala odgovoriti na neke naše upite. Nažalost, stvorila se jedna loša klima unutar bošnjačkog spektra stranaka i negdje je stavljen neki imperativ “7-5” na sve ono što se događalo. Međutim, mi želimo razgovarati o konkretnim aktivnostima i konkretnim planovima i ja sam uvjeren da bi mi tokom sutrašnjeg dana trebali imati skupljeno 20 potpisa za buduću Vladu HNK – kazao je Bošković.

Pojašnjavajući tu “lošu klimu” unutar bošnjačkog spektra stranaka, kazao je kako se na neki način stvorila jedna politička borba koja nije u središtu njihovih razgovora.

– Tu se stvorilo biti ili ne biti na bošnjačkom spektru i stvorila se jedna konfuzija da oni u ovom trenutku, na jedan kvalitetan način, ne mogu odgovoriti prema nama iz razloga što bi neko ovdje trebao biti izdajnik, a ne znam čega izdajnik i u kom obliku. Mi ćemo i danas popodne nastaviti ove razgovore i ja se nadam da ćemo sutra moći reći da imamo 20 ruku za imenovanje nove Vlade, 20 ili 20 i više – podvukao je Bošković.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK Ismet Lulić kazao je u izjavi za medije da su, kako vrijeme odmiče, sve bliže formiranju vlasti u tom kantonu.

– Danas smo imali jedan konstruktivan sastanak i vjerujem da ćemo novu vladu imati jako brzo, mada mogu reći da neke stvari nismo definisali do kraja te smo tu ostavili još prostora za neki dogovor – istaknuo je Lulić.

Rekao je i kako ga raduje da je većinom razgovarano o programskim principima te da kanton dobije vladu koja će znati raditi i gdje će građani znati što je vlada radila i je li radila?

– Ono što smo dosad gledali po meni je bilo jako loše i mi smo to jasno i govorili. Želimo građansku vladu koja će zaista raditi u interesu svih građana – naglasio je i pritom ponovio: “Nemamo još konačnog dogovora, ali da smo bliže dogovoru, jesmo”.

Takođe je naveo i kako sve stranke imaju svoje stavove oko formiranja Vlade, no da se danas nije razgovaralo toliko o imenima koliko o programu i onim stvarima koje će se raditi.

Mišljenja je da će novu kantonalnu vladu činiti HDZ BiH, HDZ 1990 i stranke okupljene oko SDP-a BiH.

Danas su u Mostaru nastavljeni razgovori oko formiranja Vlade HNK, te je u 11 sati održan sastanak predstavnika HDZ-a BiH i SDA, a u 13 sati predstavnika HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko SDP-a BiH.

 

Prethodni članakUpozorenje: Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih padavina
Naredni članakUništena brana na Dnjepru u Hersonskoj oblasti, Ukrajinci i Rusi razmjenjuju optužbe (VIDEO)