Borenović: Odbrambeno-otadžbinski rat je bio posljednji srpski ustanak u 20. vijeku

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je u čestitki povodom Dana boraca i Dana prvog srpskog ustanka bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Boračkoj organizaciji Republike Srpske da je Odbrambeno-otadžbinski rat bio posljednji srpski ustanak u dvadesetom vijeku koji je iznjedrio i najveću pobjedu – Republiku Srpsku.

Borili smo se za slobodu, da živimo u miru, da živimo u svojoj zemlji – naveo je Borenović.

On je ukazao da je ta pobjeda protkana i žrtvama 24.000 života.

– Zato imamo posebnu obavezu da Srpsku, njenu teritoriju, nadležnosti, institucije i resurse čuvamo kao kap vode na dlanu. Niko, ali baš niko nema prava da se sa tim poigrava – poručio je Borenović.

Borenović je dodao da se onima koji su dali živote za slobodu treba odužiti pravičnim odnosom države prema njihovim potomcima i porodicama.

– Svima koji su dali svoje godine života za odbranu Republike Srpske, koji su bili tu, na svojim ognjištima, na liniji odbrane svoje zemlje mora biti pružen odnos kakav zaslužuju tom činjencom. Boračke kategorije moraju biti jedan od prioriteta svake politike. Ti ljudi su učinili mnogo za našu Republiku, sada Republika mora učiniti više za njih – rekao je Borenović.

Širom Republike Srpske danas se obilježava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpska u kojem su poginula 23.752 borca i 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

 

Prethodni članakZavršena obdukcija: Smrt mladića (19) iz Stoca nastupila utapanjem
Naredni članakMiličević: Bez žrtve srpskih boraca danas ne bi bilo Srba