Borelj: EU ne planira preventivne sankcije protiv Rusije

Evropska unija ne planira da uvodi preventivne sankcije Rusiji, ali će preduzeti mjere u slučaju njenog hipotetičkog napada na Ukrajinu, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, govoreći u Komisiji za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Odgovarajući na pitanja članova komisije, Borelj je rekao da niko nije govorio o preventivnim sankcijama Rusiji.

– Ne može biti preventivnih sankcija i ne govorimo o njima. Razmatramo šta treba da se uradi ako se nešto desi, da ne bismo trošili nedjelje na rasprave među sobom – rekao je Borelj.

– Ako bude potrebe da djelujemo, moraćemo da djelujemo – naglasio je evropski političar i dodao da će “u slučaju agresije na Ukrajinu Evropska unija biti spremna da preduzme mjere”.

Prema riječima šefa evropske diplomatije, “Evropska unija istovremeno ohrabruje Ukrajinu da sprovede reforme kako bi mogla bolje da se odupire spoljnom pritisku.

– Govorimo našim prijateljima u Ukrajini da naša podrška treba da dovede do reformi. Pružamo pomoć Ukrajini kako bismo joj pomogli da reformiše svoj politički, ekonomski i pravni sistem – objasnio je Borelj i dodao da ove promjene “treba da učine Ukrajinu demokratskijom i prosperitetnijom.

U poslednje vrijeme se u zapadnim zemljama, kao i u Kijevu čuju tvrdnje o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Rusija je u više navrata negirala optužbe za “agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema namjeru nikoga napada, a da se izjave o “ruskoj agresiji” koriste kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o “ruskoj agresiji” i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smiješne i opasne.

Prethodni članakŽuto upozorenje zbog vjetra za regije Foče i Trebinja
Naredni članakPrve fotografije sa Tonge, ostrva poplavljena i pod pepelom