BOLNICA TREBINJE: KVALITET KISEONIKA NEUPITAN

TREBINjE- Kiseonik koji se koristi u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, pa tako i u Bolnici Trebinje, nije štetan po zdravlje, u skladu je sa svim potrebnim propisima, upotrebljava se u bolnicama, kako u regionu, tako i u cijeloj Evropi, te pacijenti i zabrinuta rodbina nemaju razloga za strah, saopšteno je iz ove trebinjske zdravstvene ustanove.

“Nije vrijeme za neistinite tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije virusa korona, stvaranje kojekakvih afera, širenje laži, straha i panike među građanima Trebinja i cijele Republike Srpske”, navode iz Bolnice Trebinje.

Iz ove zdravstvene ustanove ističu da nije vrijeme da se odmaže ljekarima i medicinskom osoblju koji podnose ogromnu žrtvu spasavajući brojne živote, a kiseonik igra ogromnu ulogu u tome, budući da je danas 41 pacijenat na kiseoničnoj podršci, te bez njega ne bi uspjeli da prežive.

“Od početka pandemije kovida 19 u našoj ustanovi, zahvaljujući upotrebi kiseonika, uspješno je izliječeno na stotine naših sugrađana, koji su danas živi i zdravi zajedno sa svojim porodicama. Do kraja tekuće sedmice očekujemo dolazak laboratorije za ispitivanje kvaliteta kiseonika, koji je neupitan iza čega odgovorno stojimo”, navode iz Bolnice Trebinje.

Iz ove zdravstvene ustanove su pojasnili da je svrha terapije kiseonikom, odnosno oksigenoterapije, popravljanje stanja, ali i omogućavanje organizmu da premosti fazu akutne opasnosti po život, jer manjak kiseonika dovodi do oštećenja svih ćelija, organa, organskih sistema, što se ne dešava u svim organima istom brzinom.

“Ćelije mozga su najosjetljivije na nedostatak kiseonika, te bez njega odumiru za nekoliko minuta”, ukazuju iz trebinjske bolnice i pojašnjavaju da je kiseoničnu terapiju neophodno koristiti kod ljudi sa upalom pluća koja je posljedica kovida 19.

U saopštenju se dodaje da kiseoničkom terapijom pacijent preko maske udiše čist kiseonik, dok kod pacijenata na respiratoru pomaže ili potpuno zamjenjuje disajnu funkciju.

“Zahvaljujući vanrednim naporima svih ustanova i resornih institucija u Republici Srpskoj, sva logistika oko nabavke kiseonika organizovana je tako da sve zdravstvene ustanove na vrijeme budu snabdjevene potrebnim, sertifikovanim količinama kiseonika, koje su u ovom trenutku prijeko potrebne”, navodi se u saopštenju.

Iz Bolnice poručuju da je vrijeme da se stekne kolektivna svijest o značaju zaštite protiv kovida 19 i imunizaciji kao najvećem dostignuću čovječanstva i jedinom oružju u borbi protiv virusa, a da se politička previranja i obračun između dobavljača i proizvođača kiseonika ostave po strani.

Srna

Prethodni članakTGT Tehnogas: Sav uvezeni i isporučeni kiseonik ima odgovarajuću čistoću
Naredni članakDanilović: Hitno reagovati; Kiseonika imamo za narednih deset sati