Bocan-Harčenko: Razumijemo Srbiju, njeno glasanje u UN rezultat je najjačeg pritiska SAD i EU

Nismo očekivali da Srbija pristane i podrži sankcije protiv Rusije iz više razloga, zbog istorije odnosa i veze naših naroda, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je naglasio da “integracija i povezanost Rusije i Srbije postoje i moraju da postoje”.

– Razumijemo da Srbija trpi pritiske. Srbija dugo sprovodi svoju spoljnu politiku na osnovu svojih nacionalnih interesa. Razumijem da pritisak postoji – naveo je ambasador i dodao da podrška Rusiji od strane naroda takođe postoji.

Kad je riječ o rezoluciji UN kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, a koju je Srbija podržala, ambasador ističe da “Rusija razumije iznuđeno”.

– Razumijem rezultat velikog pritiska i štetu koja Srbiji prijeti. Srbija se nalazi u grupi zemalja za koju su UN važne zbog Kosova. Razumijemo da ovaj potez nije potez same Srbije, već rezultat veoma velikog jakog, možda najjačeg pritiska od strane SAD i Evropske unije – naveo je Bocan-Harčenko.

On je dodao da “evropski put nikada nije bio smetnja razvoju odnosa” Srbije i Rusije.

– U slučaju Srbije nije nikad, a naročito ne u posljednjih nekoliko godina. Što se EU tiče, traženo je da Srbija prekine odnose sa Rusijom još od statusa kandidata. Traženo je da izabere – evropski put ili Rusija. A mi polazimo od toga da ako razvijemo odnose bez rusofobije, apsolutno je moguće i jedno i drugo – kaže Bocan-Harčenko.

Govoreći o frazi da su Srbi poznati kao “mali Rusi”, ambasador navodi da ta dva naroda imaju sličnosti.

– Naravno da ima sličnosti, ali ima i razlika. Bratski smo narodni, slične tradicije, sličnih jezika, u tom smislu jesmo slični – rekao je on.

Govoreći o sankcijama Rusiji koje se uvode svakog dana od strana zapadnih zemalja, ambasador ističe da su sankcije veoma žestoke, iako ima i ludosti.

– Najvažniji cilj je spriječiti razvoj Rusije. Јasno je da će biti posljedice, ali su svakom slučaju mjere bile pripremljene za zaštitu privrede Rusije u takvim okolnostima. Svaka sfera je pripremljena i moguć je razvoj oslanjajući se na svoje resurse, za razliku od Evrope – dodao je ambasador.

Bocan-Harčenko je rekao da je moguće je da je u nekim dijelovima Evrope situacija lošija nego u Rusiji kad je riječ o cijenama namirnica, najvažnije robe, robe od vitalnog značaja .

Prethodni članakVučić: Pšenice će biti dovoljno za sve u regionu
Naredni članakSavić: Poboljšati materijalni položaj boraca