Blagaj uskoro u trci za najljepše selo svijeta?

“Najbolja turistička sela – Best Tourism Village“ globalna je inicijativa Svjetske turističke organizacije UNWTO u čijoj bi se konkurenciji ove godine mogao naći i Blagaj.

Turistička zajednica HNK u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa užurbano radi na prikupljanju dokumentacije, a cijeli proces apliciranja treba biti završen do kraja mjeseca. Brojne su kulturno-istorijske, turističke vrijednosti ovog mjesta zbog kojih se našao u potencijalnoj trci za najljepše selo svijetu.

Svjetska turistička organizacija ovom inicijativom promoviše sela koja cuvaju kulturnu baštinu i tradiciju, te imaju uslove za održivi razvoj turizma uvažavajući različitosti i lokalne posebnosti. Veliku ulogu u Blagaju igra i značaj vjerskog kompleksa, Blagajska tekija koja se spominje u prvim pisanim izvorima pod imenom zavija Sari Saltuka.

Pored čuvene derviške tekije iz osmanskog doba veliku paznju turista privlaci srednjovjekovni grad herceg Stjepana Kosače, zatim stara džamija, pravoslavna i katolička crkva te brojne prirodne ljepote tog tipično hercegovačkog kraja. N1

Prethodni članakVučić: Od novembra bez uvoza ruske nafte, pripremamo se za tešku zimu
Naredni članakDodik povodom 30 godina od egzodusa iz doline Neretve: Tragični juni 1992. vječno će ostati urezan u naše pamćenje