Bivši direktor OBA i u zatvoru pravi probleme

Zbog komunikacije sa uhapšenim bivšim direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanom Mehmedagićem Osmicom suspendovani su sudski policajac i komandir smjene iz zatvora u Vojkovićima.

Osmica je nakon hapšenja i određivanja pritvora smješten u zatvoru  Vojkovićima, a pojedini mediji prenijeli su da je policajac unio telefon u ćeliju u kojoj je smješten Mehmedagić.

“Policajac koji nije radio u tom bloku došao je u dio u kojem se nalazio Mehmedagić. To mu je omogućio komandir smjene. Protiv obojice su  pokrenuti disciplinski postupci i oni su suspendovani. To je ono što ja znam. Sa svim neregularnostima upoznata je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te ostale nadležne institucije”,  kazao je  “Glasu” direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima Siniša Perković.

Naglašava da je reagovao onako kako je smatrao da treba te da je Mehmedagiću, između ostalog, određen pritvor i iz razloga da ne komunicira sa drugim licima.

“Vjerovatno je taj zaposlenik, zatvorski čuvar, razgovarao sa Mehmedagićem. O čemu i šta, stvarno ne znam?! Da li je korišten telefon od strane Mehmedagića i koga je zvao, ja o tome ne znam ništa i time se bave SIPA i Tužilaštvo BiH”, poručio je Perković.

Pojedini mediji iz FBiH objavili su da je prošle sedmice jedan zatvorski policajac ušao u pritvorsku ćeliju uhapšenog Mehmedagića i unio mu telefon. Kako su naveli, u prvi mah postojale su indicije da su samo razgovarali, dok se kasnije ispostavilo da mu je policajac unio mobilni telefon.

Mehmedagić je zajedno sa suspendovanim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom uhapšen i pritvoren zbog afere “Prisluškivanje”. Njima je jednomjesečni pritvor određen 21. decembra prošle godine.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je nakon hapšenja izjavio da su prikupljeni dokazi koji Debevca i Mehmedagića terete za zloupotrebu službenog položaja, odnosno za nezakonito prisluškivanje sudija Suda BiH i radnika Tužilaštva BiH u 2020. godini.

“Za sada ne postoje dokazi da su te radnje vršene prema političkim ličnostima i partijama, ali će te informacije biti provjerene”, poručio je tada Kajganić.

Vidović

Nakon hapšenja Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića privedena je i Vasvija Vidović, poznati advokat. Naime, ona je uhapšena jer je pokušala da iznese telefon koji je bio skriven kod jednog od osumnjičenih iz prostorija SIPA. Vasvija je tada nakon saslušanja u Tužilaštvu puštena na slobodu.

(Glas Srpske)

Prethodni članakVozač iz BiH odgovarat će za smrt mladog Sirijca
Naredni članakRajilić: Niko ne može spriječiti proslavu rođendana Srpske