BIO U DEVET KOMISIJA Savjetnik ministra za godinu dana naplatio više od 28.000 KM

Finansijski revizori su utvrdili da je jedan zaposlenik Ministarstva zdravstva FBiH bio angažovan u devet komisija i za godinu naplatio više od 28.000 KM.

Tokom svojih angažmana on je uredno primao i platu u Ministarstvu.

– Na osnovu uvida u dokumentaciju konstatovali smo da je za rad zaposlenika u komisijama isplaćen ukupan neto iznos od 168.395 KM, a za rad u komisijama (po više osnova) zaposlenici su pojedinačno ostvarili ukupna primanja na godišnjem nivou od 100 KM do 28.305 KM. Zaposlenik koji je na osnovu rada u komisijama i 23 rješenja o isplati naknade ostvario ukupna primanja u neto iznosu od 28.305 KM bio je angažovan u devet komisija, uz napomenu da mu je u 2019. godini isplaćena neto plata za 12 mjeseci u ukupnom iznosu od 28.636 KM za poslove na radnom mjestu savjetnika ministra za poslove farmaceutike – navodi se u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva zdravstva, a koji je objavila Kancelarija za revizuju institucija u FBiH.

U istom izvještaju stoji i da je stručnom savjetniku u Federalnom ministarstvu zdravstva za specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika, na ime neto naknade za rad u komisijama, u 2019. godini isplaćeno 21.730 KM, dok je neto plata u istom periodu izosila 17.815 KM.

– S obzirom na to da je većina komisija formirana za obavljanje poslova iz nadležnosti za koje se angažuju zaposlenici, ne možemo potvrditi opravdanost isplate naknada članovima komisija. Preispitati opravdanost isplata naknada zaposlenicima po osnovu rada u komisijama za poslove iz nadležnosti Ministarstva – napisali su federalni revizori, piše Faktor.