BILEĆA PODIŽE LEGAT I DAJE IME VELIKOJ SCENI PO BORISU KOMNENIĆU: Evo ko još od velikana vuče korjene iz ovog mjesta!

Glumac Boris Komnenić, koji je iznenada preminuo u martu u 64. godini, dobiće svoj legat u Bileći.

Prvak drame u Narodnom pozorištu u Beogradu rođen je 29. marta 1957. godine u Puli, ali svoje korjene nikad nije zaboravio. Za života redovno je održavao veze s rođacima iz ovog grada, pa nije iznenađenje što su odlučili da mu odaju počast.

U legatu, koji će se nalaziti u Domu kulture “Jevto Dedijer”, biće izložene njegove fotografije, filmski plakati, ali i dijelovi iz njegovih filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga. Cijeli projekat inicirao je Zavičajni klub “Osvit” Bileća, a svečano će biti otvoren za posjetioce od 3. septembra.

Bolji život
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Boris je široj publici najpoznatiji kao Aleksandar Saša Popadić u seriji “Bolji život”. Među filmskim i televizijskim naslovima u kojima je igrao su i “Bal na vodi”, “Špadijer – jedan život”, “Gore dole”, “Vratiće se rode”, “Miris kiše na Balkanu”, “Sinđelići”, “Apofenija”, “Tajvanska kanasta” i drugi.

– Bio je jedan od najduhovitijih ljudi u pozorišnom svijetu, imao je specifičan glumački senzibilitet, veliki dar, poseban smisao za humor, sa velikom dozom cinizma, koji nikog nije ljutio… Nije nam bilo teško da pomognemo prilikom prikupljanja građe za legat. Po Borisu će se zvati i velika pozorišna scena u Domu kulture – kaže za Kurir Olivera Živković iz pres-službe Narodnog pozorišta u Beogradu.

Boris Komnenic

Bileća je grad koji se ponosi sa dva dobitnika Oskara i mnoštvom filmadžija. Cijela opština jedva da ima 14.000 stanovnika. Među umjetnicima iz svijeta filma najčešće se i najprije pominju Karl Malden (Milan Sekulović) i Dušan Vukotić, obojicu je nagradila Američka filmska akademija.

Emir Kusturica
FOTO: AP

Svjetski čuveni režiser Emir Kusturica, koji je rođen i odrastao u Sarajevu, takođe ima bilećke korjene, jer mu je otac iz obližnjeg sela Plana, a u Sarajevu se našao posle Drugog svjetskog rata.

Bilećani su i pisci i scenaristi Momo Kapor, Radoslav Bratić i Mirko Kovač. Lista se ni tu ne završava jer bilećke korjene ima i glumica Ljiljana Blagojević, a tu su rođeni i odrasli i beogradski glumac Dragoljub Denda i zagrebačka glumica Ankica Dobrić.

Ljiljana Blagojević

Kurir.rs

Prethodni članakŠta su Mostarci pitali gradonačelnika? (video)
Naredni članakRuske vakcine sa Torlaka odobrene za upotrebu