Bileća – mjesto odakle su potekla dva oskarovca

Bileća je grad za koji su vezane brojne svjetski poznate ličnosti, istaknuti naučnici, univerzitetski profesori i umjetnici. Tamo su rođeni ili iz nje vode porijeklo. Među njima su i dva čovjeka koja su obilježila svjetsku filmsku umjetnost, oskarovci Karl Malden i Dušan Vukotić.

“Bileća je varošica mala, ali je dva oskarovca dala”, pjesma je koja se i danas pjeva u ovoj opštini u spomen na glumca Karla Maldena i reditelja Dušana Vukotića.

Malden je osvojio Holivud svojim talentom i srdačnošću. U šezdesetogodišnjoj uspješnoj karijeri snimio je više od 60 filmova od kojih mnogi i danas imaju kultni status u svjetskoj kinematografiji.

Za film “Tramvaj zvani želja” dobio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu. Iako je život proveo u Americi uvijek je sa ponosom isticao svoje srpsko porijeklo i hercegovačke korijene.

Drugi oskarovac, koji je za razliku od Mladena Sekulovića rođen u Bileći i tu proveo rano djetinjstvo, je reditelj Dušan Vukotić, prvi autor kratkog animiranog filma i dobitnik najvećeg priznanja Američke filmske akademije. Zlatni kip dodijeljen mu je 1962. godine za film “Surogat”.

Bileća nastoji da čuva upomenu na svoje slavne sugrađane.

– Za sada o njima svedoče samo dvije ulice u Bileći koje su dobile po njima ime i porodična kuća strica Karla Maldena. Postoji idejno rješenje za osnivanje kuće legata koja bi govorila o njihovom životu i stvaralaštvu – navodi Mladen Tepavčević, direktor bilećke Turističke organizacije.

Osim oskarovaca Sekulovića i Vukotića, u Bileći su rođeni ili su porijeklom za nju vezani istaknuti naučnici, univerzitetski profesori, umjetnici, svjetski poznate ličnosti – Vladimir Gaćinović, Јefto Dedijer, istoričari Hamdija Kapidžić i Vladimir Dedijer.

I dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu, proslavljeni režiser Emir Kusturica porijeklom je iz bilećkog sela Plana.

Preci Mome Kapora, pisca i slikara su iz sela Mirilovića, a korijeni znamenitog književnika Meše Selimovića si iz Vranjske kod Bileće.   RTRS

Prethodni članakTužilaštvo BiH traži pokretanje postupka protiv hrvatskih ratnih komandanata
Naredni članakPucao nakon vjenčanja pa ranio opštinskog službenika