“Bićemo prinuđeni da odemo” Srpski povratnici na Ozrenu i dalje uznemireni

Posljednji slučajevi nestanka i zastrašivanja srpskih povratnika iz ozrenskog sela Tumare upalili su sve alarme, a u iščekivanju reakcija policije i tužilaštva, tvrde da im je ugrožena bezbjednost.

I dalje nema nikakvih konkretnih podataka u vezi sa ovim slučajevima. Nadležni u Lukavcu ćute, a stanovnici Tumara poručuju da ćutanja nemaju nikakve koristi i da sve više razmišljaju o napuštanju vjekovnih ognjišta. Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže da napad na pedesetogodišnju ženu u srpskom povratničkom selu jeste udar na osnovna ljudska prava.

– Očekujem da će u narednih desetak dana federalna policija nešto da radi i istražuje, a nakon toga nećemo dobiti nikakav epilog, što je uobičajena praksa ne samo u Lukavcu nego i u svim mjestima FBiH. Lokalni zvaničnici daće podršku, obilaziće povratnike, ali pažnja mora biti na mnogo višem nivou – rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, zastrašivanju nema kraja, a samo u posljednjih godinu dana mnogo je sličnih primjera.

– Slično zastrašivanje imali smo sa napadom na Sabornu crkvu u Mostaru, gdje su isječeni kablovi i instalacije, a pokradena su i zvona. Od tada pa do danas ništa nije rasvijetljeno u vezi sa tim slučajem. Crkvu na Pofalićima lupaju svaki mjesec, razbijaju stakla. Kada prijave slučaj samo dođe policija i ništa se ne riješi, a stvara se loša atmosfera. Stave novi prozor i mole  Boga da se ne ponovi – rekao je Radanović.

Dodaje da ga zabrinjava što nemaju sve informacije o kršenjima prava povratnika, rušenjima grobalja, napadima na kapele.

– Mnogo naših povratnika i ne prijavi problem, što nije dobro. Prikupljamo informacije koliko možemo, ali Srbi u FBiH označeni su kao remetilački faktor, kao instrument velikosrpske politike, kako to u Sarajevu i Mostaru vole da kažu. Srbin je u startu pred bilo kojim državnim organom nižerangiran u odnosu na Bošnjake i Hrvate – rekao je Radanović.

Ističe da su im jedini oslonac institucije Republike Srpske i Srpska pravoslavna crkva.

– Neko kada ima zdravstveni problem ne može dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu u Sarajevu ili Livnu, nego se liječi u Banjaluci – rekao je Radanović.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević rekao je za “Glas” da se napadi na povratnike ponavljaju.

– Da li je to u Zavidovićima, Gračanici ili Lukavcu, to se ponavlja. To je pritisak na ove koji su se vratili te pokazatelj da nisu dobrodošli – rekao je Blagojević.

On naglašava da se malo povratnika i vratilo, a imaju  puno lošije uslove u odnosu na Bošnjake u Srpskoj.

– Omalovaženi smo gdje god da se nalazimo na bilo kome dijelu FBiH. Ovaj posljednji primjer je strašan i to se desilo u selu odakle kreće marš “Stazama egzodusa” – rekao je Blagojević.

Predsjednik Mjesne zajednice Tumare Ljubiša Mijatović kazao je da policija ove slučajeve mora urgentno riješiti.

– Žena koja je bila zavezana, otpuštena je iz bolnice, ono što nezvanično znamo jeste to da nema tragova silovanja, ali je preživjela traumu. Ne možemo sakriti da su, posebno stari, preplašeni i uznemireni – rekao je  Mijatović, dodajući da su u petak primijetili brojne policajce u selu.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić rekao je da je upoznat sa problemima srpskih povratnika u selu Tumare na Ozrenu, pa ih je posjetio i razgovarao o problemima sa kojim se suočavaju.

– Posjetom sam dao podršku ljudima koji su se vratili na svoja ognjišta. Ne gledam etničku strukturu, važno mi je da oni vide da BiH stoji iza svakog čovjeka. Naše je da oni znaju da smo uz njih i gdje god da se desi problem, da li je to u Lukavcu, Drvaru, Srebrenici ili Varešu, štitiću prava povratnika – rekao je Hurtić, piše Glas Srpske.

Prethodni članakĐoković pobijedio Frica i izborio polufinale Sinsinatija
Naredni članakKraj sage: Mitrović otputovao u Arabiju i stiže kod Sergeja, a zaradiće OGROMAN novac