Bh. umjetnica Arleta Ćehic izlaže svoj rad u Veneciji

U vremenskom okviru 18. VENECIJANSKOG BIJENALA ARHITEKTURE od 20. maja do 24. juna dešavaju se paralelni događaji umjetnosti koji su u tom periodu veoma zapaženi zbog posjećenosti ljubitelja umjetnosti iz cijelog svijeta.

Jedan od takvih događaja je i u organizaciji Osten galerije iz Skoplja i Gete instituta u Italiji, pod nazivom ” Umjetnost ujedinjuje svijet” , okupljajući umjetnike iz cijelog svijeta. Izložba je otvorena 20. maja u prelijepom  Pallaco Albrizzi – Capello i uvrštena je u mapu najznačajnijih dešavanja tokom trajanja BIJENALA.

U selektivnom izboru, Bosnu i Hercegovinu je predstavlja istaknuta bh. umjetnica Arleta Ćehic, koja se ovom prilikom predstavila sa instalacijom Totemi II .

“To su četiri crne perforirane kutije od drveta, nastale 2014. godine, koje sam tri godine kasnije  umnožila na osam i rad nazvala Preko. Veoma sam zadovoljna selekcijom kustosice Kornelije Koneske i samom postavkom u prostoru. Za razliku od prethodnih, ovoga puta rad je postavljen u obliku krsta, što mi je blisko i što se zapravo i eksplicitno referiše na neke moje ranije radove. Slobodnim kretanjem vektora sila i u ovoj konstelaciji, rad je zadržao svoju suverenost u izrazu i moje postulatorno promišljanje da je sve što se do sad dogodilo, zbir kontinuiteta i diskontinuiteta. U diskontinuitetu imamo jezgru kontinuiteta. Život kao takav nikad ne umire. Smrt kao takva, dopušta daljnji život”, navodi Ćehićeva.

Umjetnica Arleta Ćehić je do sada izlagala u the Saturation Point Gallery, London,  Engleska, Cultural Space Instituto Cervantes, São Paulo, Brazil; BWA Gallery, Ostrowiec Swietokrzyski, Poljska; La ville de pont de Claix gallery, Grenoble, Francuska;  Salon Realites Nouvelles, Parc Floral de Paris. Espace evenement, Paris, Flancuska; Alhambra Blvd, gallery, Sacramento CA. USA, Ely Center of Contemporary Art Gallery, New Haven, USA; Gallery Badweg 3, Bolsward, Nizozemska; Temporary Art Space (T.A.S.), Groningen, Nizozemska; Rathaus Hamburg I Dosenfabrik gallery, Hamburg, Njemačka  itd.

Izložba “Umjetnost ujedinjuje svijet” je otvorena sljedećih mjesec dana i trajaće do 24. juna 2023. godine.

 

Prethodni članakMtel lider u isplati dividende
Naredni članakĐuzel: Aerodrom Mostar u pregovorima s tri niskotarifne aviokompanije