Bećković: Kočićev narod je nepobjediv, a on jedan od “najživljih” srpskih pisaca

Pjesnik Matija Bećković, kome je Udruženje književnika Republike Srpske dodijelilo “Kočićevu nagradu” za 2024. godinu izjavio je za Srnu da Kočićevo pitanje: “Ideš li rode?” i danas odjekuje po svim i ispod svih srpskih planina, te ocijenio da slobodarski duh Kočićevog naroda ništa ne može da uništi.

On je naglasio da je, kada je prvi put prije više decenija stajao ispred Kočićevog spomenika u Banjaluci na kome su uklesane njegove riječi: “Ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas”, vidio da je taj narod nepobjediv.

– Kočić nije samo jedan od najvećih srpskih pisaca nego je i naš savremenik i jedan od najživljih koje imamo – smatra Bećković.

On ističe da se, nažalost, još čuju “jauci sa Zmijanja”, ali i dok je god Branka Ćopića, Đure Damjanovića, dok je Rajka Noga, Mome Kapora biće i Kočićevih sinova.

Bećković kaže da je uvjeren da i danas na prostoru Krajine i Republike Srpske raste neki novi Kočić jer slobodarski duh tog naroda živi.

Bećković je naveo da su ga iz Udruženja književnika Republike Srpske obavijestili da će mu nagrada biti uručena u posljednjoj nedjelji avgusta, kada se tradicionalno u Banjaluci i na Kočićevom Zmijanju održava kulturna manifestacija posvećena književniku Petru Kočiću – Kočićev zbor.

Udruženje književnika Republike Srpske saopštilo je danas da je “Kočićevu nagradu” za 2024. godinu dobio pjesnik Matija Bećković.

Prethodni članakŠpanija u velikom finalu EP
Naredni članakMandić: Rekonstrukcija Vlade 20. jula