Bećirović nazvao predstavništva Srpske “paradiplomatskim”, Špirić mu odgovorio

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je danas inicijativu delegata Kluba srpskog naroda Dušanke Majkić kojom se traži analiza stanja u Ministarstvu spoljnih poslova BiH i diplomatsko konzularnim predstavništvima u svijetu sa prijedlogom mjera.

Tokom rasprave, delegat Denis Bećirović /SDP/ je “okrenuo” priču na predstavništva Republike Srpske u svijetu, nazvavši ih, kako je rekao, “paradiplimatskim predstavništvima”.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić odgovorio je da Republika Srpska neće pitati Bećirovića gdje će da otvara svoja predstavništva.

Na današnjoj sjednici delegati nisu podražali inicijativu Bećirovića koji je tražio da Savjet ministara bude zadužen da u parlamentarnu proceduru uputi “analizu o vođenju hibridnog rata protiv BiH s prijedlogom mjera za efikasnije sigurno djelovanje i jačanje kapaciteta odbrane”.

Bećirović je rekao u obrazloženju da se u BiH mora graditi aktivna strategija bezbjednosti.

– U ovom momentu je četvrta faza hibridnog rata protiv BiH. Moramo biti svjesni opasnosti kojima smo izloženi – naveo je Bećirović.

Delegati su objedinjeno obavili raspravu i dali saglasnost za ratifikovanje više međunarodnih sporazuma, među kojima je i Sporazum između Savjeta ministara i Vlade Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac-Ljubovija.