BEBA U MOSTARU PREMINULA OD VELIKOG KAŠLJA

Dvoipomjesečna beba preminula je od velikog kašlja ili hripavca u Mostaru, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-nerevanskog kantona.

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-nerevanskog kantona naveli su da je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar prije desetak dana zabilježen slučaj zarazne bolesti velikog kašlja ili hripavca kod dvopomjesečne bebe.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Eniz Čolaković izkavio je novinarima da je pored svih preduzetih mjera na klinici za dječje bolesti dijete preminulo 8. oktobra.

”Mogu samo reći da je dijete imalo i neke druge zdravstvene problema i dijete nije bilo vakcinisano, da li zbog tih bolesti ili ne, ali to je period kad se prva doza za hripavac daje u drugome mjesecu”, rekao je  Čolaković.

Veliki kašalj ili hripavac je izuzetno zarazna bakterijska infekcija disajnih puteva, a najbolja prevencija je redovno vakcinisanje djece.

Hripavac se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi javljaju se nakon sedam dana. Nalik su prehladi. Ljekari kažu da su najugoženija mala djeca koja nisu potpuno razvila imunitet i nisu vakcinisana.

Posljedni put hripavac je na području FBiH zabilježen 2018. godine, kada su 93 osobe bile zaražene.

Apeluje se na redovno vakcinisanje djece kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti.

Nadležni kažu da nema mjesta širenju panike, ali pozivaju na vakcinaciju. U Hrvatskoj ima čak i epidemije velikog kašlja.

 

Prethodni članakPOGINULA JEDNA OSOBA Teška saobraćajna nesreća kod Zvornika
Naredni članakDjevojka pala sa četiri metra visine u holu fakulteta u Novom Sadu