IZETBEGOVIĆ ZAPRIJETIO: Ako bude Herceg-Bosne, biće i konflikta

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da bi eventualni pokušaj reaktiviranja Herceg-Bosne doveo do konflikata.

Upitan da prokomentariše najave o reaktiviranju Hrvatske Republike Herceg Bosne nakon propasti pregovora oko Izbornog zakona, Izetbegović misli da Hrvati nisu spremni na to.

”Nisu spremni na to. Čović nije takva vrsta čovjeka. Možda je odabrao pogrešan način postizanja ciljeva vršeći pritisak na Bošnjake, ali nije spreman ići do kraja. Ne bih rekao da je on spreman uvući hrvatski korpus u konflikt. A ovo bi dovelo do konflikta. HZ HB je napravila udruženi zločinački poduhvat koji je presuđen u Hagu čiji je cilj bio stvaranje etnički čistog hrvatskog entiteta. Sad na linijama toga pokušati ponovo u ovim okolnostima, sa ovim odnosima snaga, nema šanse. To može proizvesti samo novi strah i odlazak mladih ljudi gdje bi hrvatski korpus bio najpogođeniji”, poručio je Izetbegović.

Kazao je ovo Izetbegović u intervju za Hajat tv govoreći o propasti pregovora SDA i HDZ-a oko Izbornog zakona BiH.

On mislim da će HNS odustati od pritisaka.  Naveo je i da su predstavnici međunarodne zajednice insistirali da se ”zatvori” problem sa Hrvatima u BiH i Zagrebom.

”Mislim da Hrvati pretjeruju”, kazao je.

Misli i da neće doći do bojkota ili blokade Opštih izbora u BiH. ”Mogu zaustaviti budžet ili bojkotovati na nekim mjestima, blokirati formiranje vlasti, imaju niz mogućnosti, ali time slabe poziciju hrvatskog naroda”, kazao je Izetbegović.

On je naveo da su im Amerikanci ponudili svoj model izbora tzv. ”elektorski”, gdje vrijednost glasa nije svugdje ista. Mi nismo bili spremni elektorski mode i popunu Doma naroda na federalnom nivou na način da HNS u potpunosti iskontroliše procese. Ne mogu da prihvatim da npr. glas u Sarajevu vrijedi deset puta manje nego u Goraždu.

”HNS koji je u Federaciji dobio svaki šest glas na zadnjim opštim izborima, sada su tražili da imaju stoprocentnu kontrolu nad hrvatskim biračkim tijelom….Ima 20, 30 posto Hrvata u Sarajevu, Zenici  koji nisu za HNS. Približavali smo se na nekim stvarima. Predsjednici ostalih stranaka mogu da posvjedoče da nije istina ono što govori Dragan Čović – da je krivac SDA”, naveo je Izetbegović.

”Čović je u zadnjih par godina iziritirao Bošnajke i bh. patriote svojim koketiranjem sa Dodikom i porukama ”čuvajte mi Srpsku”. On je poljuljajo povjerenje pokušajima da se pritiscima i ucjenama od strane Zagreba nešto dobije. Koketiranje sa Beogradom, čak i Rusijom….Pogrešnim metodama je išao u odnosu na naš narod. Naš narod cijeni ljude koji su prema njima pristojni i dobri, bošnjački narod neće predstavnike koji će popustiti, preče im je dostojanstvo od mira i stabilnosti”, naveo je Izetbegović.

On je dodao da je Čović u jednom trenutku kazao da će pristat da se Dom naroda svede na zaštitu vitalnog interesa, ali da će Klub Hrvata odlučivati šta je to vitalni interes. ”Znači, mogu zaustaviti sve. Ja sam tražio da Ustavni sud bude arbitar, a on je kazao da ne vjeruje Ustavnom sudu. To vrijeđa inteligenciju”, dodao je.

On je ocijenio da bi se pregovori mogli nastaviti tek nakon idućih lokalnih izbora.

 

Prethodni članakKošarac: Srbija je prijatelj BiH
Naredni članakPreminula Medlin Olbrajt