Baka iz Kruševca pobijedila koronu: “Nisam ni znala da postoji taj virus”

Baka R. S. koja ima 93 godine, korisnica Gerontološkog centra ( GC ) u Kruševcu, izliječila se od korona virusa.

Ova nevjerovatna junakinja epidemije, koja je prošla put od dijagnoze bolesti kovid 19, preko liječenja u bolnici, sve do izolacije od 14 dana, ispričala je “Novostima” svoju “odiseju”.

Iako se otežano kreće, samo unutar svoje garsonjere, najprije je rekla da je najvažnije što je uspjela da stane na svoje noge.

“Kada su mi rekli za virus, da sam pozitivna i da ću morati u bolnicu radi lečenja, bila sam zatečena. Nisam ni znala da postoji taj virus, niti kako ide lečenje. Nije mi lako pao odlazak iz ove ustanove. Ovde sam navikla da živim, ovo je moja kuća”, ispričala je baka R. S.

Kod ove nepobjedive Kruševljanke, kako “Novosti” saznaju, virus korona potvrđen je krajem aprila. Nakon što je testiranje pokazalo prisustvo virus, R. S. je transportovana u kovid-bolnicu gdje je primala terapiju.

Sve vrijeme je, kako nam je ispričala, željela da se što prije vrati u svoju ustanovu.

Nakon dobijanja drugog negativnog rezultata na testu, otpuštena je iz bolnice.

Po povraktu u Gerontološki centar, pune dvije nedjelje provela je u samoizolaciji, a po izlasku 30. maja, vratila se u svoju garsonjeru. Sada je dobrog zdravlja.

“Mnogo mi je značilo kada sam se vratila, što vidim poznata lica, moje drage negovatelje, medicinske radnike… Beskrajna je bila ta podrška, mnogo mi je značila, pomogla mi da se lakše oporavim”, kazala je R. S.

Junakinja ove priče, ali i epidemije, rođena je u Kruševcu 1927. godine. Udovica je i ima sina.

“Za nas ovde godine nisu važne, tako da se borimo za svakog korisnika”, kaže za “Novosti” Jelena Mijailović, direktorka.