Bajden: Pomoć Ukrajini i Izraelu – pametna investicija

Predsjednik SAD DŽo Bajden pozvao je danas Amerikance da stanu iza Izraela i Ukrajine, dodavši da je pružanje vojne i ekonomske pomoći tim zemljama u interesu globalne stabilnosti i nacionalne bezbjednosti.

Dodao je da će danas Kongresu poslati hitan budžetski zahtjev za “finansiranje američkih nacionalnih bezbjednosnih interesa za podršku najvažnijim partnerima, među kojima su Izrael i Ukrajina”.

Pomoć Ukrajini i Izraelu, američki predsjednik nazvao je “pametnom investicijom” koja će “isplatiti dividende” budućim generacijama.

On je naveo da svijet ne može da odustane od rješenja o dvije države u slučaju Izraela i Palestine.

– Koliko god da je teško, ne možemo da odustanemo od mira. Ne možemo da odustanemo od rješenja sa dvije države. Izraelci i Palestinci podjednako zaslužuju da žive bezbjedno, dostojanstveno i u miru – zaključio je Bajden.

On je poručio da je sukob u Izraelu “tačka promjene istorije” i obećao da će učiniti sve da vrati američke taoce koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Bajden je ponovio da je procjena SAD da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici Al Ahli u Gazi u kojoj su stradale stotine civila, dodavši da mu se “slama srce zbog tragično izgubljenih života Palestinaca”.

– Istorija nas je naučila da kada teroristi ne plaćaju cijenu za svoj teror, kada diktatori ne plaćaju cijenu za svoju agresiju, oni izazivaju više haosa i smrti i više razaranja – rekao je Bajden u obraćanju naciji, prenosi Njujork tajms.

On je pozvao kongresmene da riješe svoje nesuglasice i da se brzo okupe kako bi prihvatili ulogu SAD u svijetu.

– Američko vođstvo je ono što drži svijet na okupu. Američki savezi su ono što nas, Ameriku, čuva. Američke vrijednosti su ono što nas čini partnerom sa kojim druge nacije žele da sarađuju. Da sve to ugrozimo, ako odemo iz Ukrajine i ako okrenemo leđa Izraelu, jednostavno ne vrijedi – poručio je Bajden.

Prethodni članakBeograd u Drugom svjetskom ratu oslobođen na današnji dan
Naredni članakZaharova: Izjava Bajdena pokazuje američki cinizam