AVDALOVIĆ: U NEVESINJU POČELA REALIZACIJA VIŠE VAŽNIH PROJEKATA OD POMOĆI VLADE REPUBLIKE SRBIJE

NEVESINJE – Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je ovih dana u Neveisinju počela realizacija više značajnih projekata koji se finansiraju iz pomoći Vlade republike Srbije ovoj opštini što je od velikog značaja za opštinu i njene građane.

Vlada Republike Srbije za pomoć Nevesinju izdvojiće tri miliona evra, a u prvoj tranši uplaćena je polovina sredstava.

”Što se tiče pomoći Vlade Republike Srbije Nevesinju u prvoj tranši smo dobili tri miliona maraka i mi smo već, prema projektima koje smo kandidovali Vladi Srbije, rasporedili sredstva. Realizacija nekih projekata je već počela, a ostali počinju u narednih nekoliko sedmica. Sve javne nabavke su završene”, kaže Avdalović za topportal.info

Prema njegovim riječima projekti koji će biti realizovani od ovih sredstava su druga faza rekonstrukcije Doma kulture gdje su smještene Muzička škola, Narodna biblioteka, Gradska galerija i gdje će biti i Spomen soba. ”Od sredstava Vlade Srbije za ovaj projekat je izdvojeno 400.000 maraka, a kompletni radovi će biti preko pola miliona, jer  je građevinski materijal poskupio.  Međutim, izdvojićemo dodatna sredstva iz budžeta da bi se projekat završio na vrijeme”, navodi načelnik.

Iz prve tranše radiće se i gradske saobraćajnice, kao i saobraćajnice u prigradskim naseljima Brežine i Lapčevine, ali i seoski putevi, a vrijednost radova je 1.300.000 maraka.

”Završen je tender i za proširenje vrtića. Na radost svih građana Nevesinja, postoje potrebe za proširenje vrtića. Za radove na proširenju prostora za još jednu grupu djece obezbijeđeno je 150.000 maraka. U tom projektu ide i sanacija male osnovne škole koja je poklon UNESCO-a i koja je u dosta lošem stanju, kao i rekonstrukcija zgrade Gimnazije”, kaže načelnik Avdalović.

Očekuje da će navedeni projekti  biti završiti ove jeseni.

Avdalović napominje da je iz prve tranše sredstva od pomoći Republike Srbije, 500.000 maraka uplaćeno za pomoć opštinskom budžetu, za pokrivanje manjeg deficita i plaćanje prispjelih obaveza, a 500.000 maraka namijenjeno je za podsticaje privredi.

”Mi smo gotovo polovinu tih sredstava utrošili za stimulisanje otvaranja tekstilnog pogona u Nevesinju. U novom tekstilnom kombinatu ‘Mraz” sa Pala već su zaposlene 62 žene, a trebalo bi biti zaspoleno do 150 radnika”, kaže Avdalović.

On navodi da postoji još najava za investicije u Nevesinje, te da je Opština napravila pravilnik za stimulisanje prema kojem će svako otvaranje proizvodnog radnog mjesta biti novčano podržano.

Avdalović navodi da su i za drugu tranšu koja treba stići od Vlade Srbije kandidovani projekti, a radi se o rekonstrukciji saobraćajnica na gradskom području, ali i prigradskim naseljima, sa akcentom na izbjeglička naselja Brežine i Lapčevine.

”Imamo i značajan projekat izrade kanalizacije u prigradskim naseljima Donja Šehovina-Šajbe i Miljevac. Taj projekat je vrijedan oko 400.000 KM. Nada se da ćemo dio sredstava upotrijebiti i za samo gradsko jezgro”, dodaje načelnik Nevesinja.

On podsjeća da će sva sredstava koja je Opština dobila utrošiti po uputstvima koje su dobili i pravdati Vladi Republike Srbije i Vladi Republike Srpske.

Avdalović naglašava i da počinje presvlačenje novim slojem asfalta magistralnog puta Nevesinje –Mostar do granice sa Federacijom. ”Imali smo dosta problema oko sistema javnih nabavki, sve je riješeno i ovih dana počinju radovi koje finansira Vlada Republike Srpske, odnosno Direkcija za puteve Republike Srpske u iznosu od oko tri miliona maraka”, kaže Avdalović.

 

Prethodni članakTužilaštvo zatražilo pritvor za Zeljkovića i ostale
Naredni članakObilježavanje 80. godišnjice osnivanja Mostarskog bataljona