Autistična djevojčica ima veći IQ od Ajnštajna i Hokinga

Devetogodišnja autistična djevojčica iz Meksika Adhara Perez ima koeficijent inteligencije 162, što je više od onog koji su imali Albert Ajnštajn i Stiven Hoking (160).

Iako pati od Aspergerovog sindroma i autizma, pohađa studije na dva univerziteta i sanja da postane astronaut.

Sa tri godine već je poznavala algebru i primljena je u Centar za njegu talenata u Meksiku, gdje je sa osam završila srednju školu. Iako je natprosječno inteligentna, djeca iz razreda nisu bila previše druželjubiva zbog zdravstvenih poteškoća koje ima. Dvije godine je trpila maltretiranje.

Djevojčica, koja je prema časopisu “Forbes” jedna od najutjecajnijih ženskih osoba u astečkoj zemlji, sanja da bude astronaut, ali zbog godina nije uspjela da se upiše na Nacionalni univerzitet u Meksiku.

Trenutno Adhara studira online na dva univerziteta: industrijsko inženjerstvo, sa specijalizacijom iz matematike, i sistemsko inženjerstvo. Razvija pametnu narukvicu koja prati emocije djece sa poteškoćama u razvoju i koja može da predvidi i spriječi razne napade koji se dešavaju usljed bolesti.

Također vrijeme provodi pišući knjigu “Ne odustaj”, posebno posvećenu djeci sa problemima poput njenih. Njen san je da pohađa Univerzitet u Arizoni i stoga uči engleski jezik u pripremi za ovaj cilj, kako bi mogla da studira astrofiziku i jednog dana postane astronaut.

Prethodni članakVozači, oprez: Magla u kotlinama i uz riječne tokove
Naredni članakUtorak dan D za Osmicu