Austrija u “non-pejperu” iznijela konkretne prijedloge za bržu integraciju Zapadnog Balkana

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler žele da promovišu bržu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU i u tom cilju su u pismu i “non-pejperu” visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju i komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju iznijeli konkretne prijedloge.

“Non-pejper” navodi prijedloge koji su predstavljeni u maju 2022. godine, prenosi Austrijski javni servis ORF.

Sa stanovišta dvoje austrijskih ministara, ovim se želi ubrzati stagnirajući proces širenja EU. Šalenberg i Edštadler u svom pismu pozivaju EU da ima “jasan plan za bržu integraciju do 2024. godine i dalje”.

Prema nacrtu dokumenta, akcioni plan treba da obezbijedi konkretne korake za sprovođenje postepene integracije država Zapadnog Balkana do 2024. godine i kasnije.

Finansijska podrška ima za cilj da postane efikasnija kroz poboljšani sistem podsticaja po uzoru na planove rekonstrukcije i otpornosti. Štaviše, države Zapadnog Balkana treba redovno pozivati da neformalno učestvuju na sastancima Savjeta EU.

ORF navodi i da je proširenje EU kao tema visoko na dnevnom redu neformalnog samita šefova država i vlada EU sljedeće nedjelje.

Prethodni članakDodik: Ne plašim se suđenja
Naredni članakMlada majka vodi životnu bitku: Banjalučanki Sandri Savić (26) potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA u Beogradu (FOTO)