Australija uvela zabranu nacističkog pozdrava i korišćenja terorističkih simbola

Zakon koji zabranjuje nacistički pozdrav i prikazivanje ili prodaju simbola povezanih sa terorističkim grupama stupio je danas na snagu u Australiji.

Vlada Australije je ovim zakonom reagovala na porast antisemitskih incidenata nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa, prenosi Rojters.

Zakon predviđa da krivično djelo javnog izvođenja nacističkih pozdrava ili prikazivanje nacističkih simbola, poput svastike ili dvostrukog

S povezanog sa paravojnom grupom Šucštafel, bude kažnjeno do 12 mjeseci zatvora, a biće kažnjavana i prodaja i trgovina tim zabranjenim simbolima.

Državni tužilac Mark Drajfus naveo je u saopštenju da je australijsko zakonodavstvo poslalo jasnu poruku da u Australiji nema mjesta za one koji veličaju holokaust ili terorističke akte.

– Ovo je prvi zakon te vrste i obezbijediće da nikome u Australiji neće biti dozvoljeno da veliča ili profitira od djela i simbola koji slave naciste i njihovu zlu ideologiju – poručio je Drajfus.

Novi zakon zabranjuje i javno izlaganje ili trgovinu simbolima koji se dovode u vezu sa zabranjenim terorističkim organizacijama kao što su Islamska država, Hamas ili Kurdistanska radnička partija.

Zakon je predložen u junu, a usvojen u decembru.

Prethodni članakZnatno hladnije uz snijeg
Naredni članakNjemačka: Počinje veliki štrajk željeznice, poljoprivrednika i vozača kamiona