“Arktička eksplozija” stiže u Evropu

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tokom noći na petak i u subotu u ruralnim dijelovima Škotske pasti na čak minus šest stepeni, a u nekim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva najavljeni su i snježni meteži, objavio je The Telegraph.

“Stiže nam ‘arktička eksplozija’. Jaki smetovi i oluje moguće su u sjevernim regijama, dok bi u ostatku zemlje i Velsu trebalo ostati suvo”,  izjavio je Aidan Mekgivern iz Kancelarije za meteorologiju.

Do kraja sedmice hladni vjetrovi stizaće sa sjevera.

“Ove sedmice biće hladnije i biće snježnih pljuskova uglavnom iznad brda sjeverne Škotske. Ali drugdje, u područjima s visokim pritiskom, u petak i početkom vikenda biće uglavnom suvo”,  dodao je on, prenosi Jutarnji list.

Kris Ingland, producent vremenske prognoze za Sky News, kaže kako će se arktički vazduh proširiti na veći dio Velike Britanije tokom sljedećih nekoliko dana.

“Na sjever i istok donijeće vrlo jake vjetrove, mjestimičnu tuču i snježne pljuskove. Visoki pritisak sa zapada smiriće se kasnije u petak, a tokom noći razviće se velik mraz. Temperature će uglavnom biti stepen ili dva iznad ili ispod nule, ali neki sjeverni dijelovi mogli bi zabilježiti i nekoliko stepeni niže”,  prognozira on.

Istodobno, Agencija za okolinu izdala je brojna upozorenja o poplavama. One lokalne, uzrokovane podzemnim vodama u dijelovima južne Engleske, moguće su do petka. Lokalne obalne poplave oko Norfolka, Sufolka i Eseksa u petak su moguće, ali se ne očekuju.

Prethodni članakPrestižno priznanje Narodnom pozorištu Srpske
Naredni članakDodik-Lagerlef: Srpska odbacuje svaku vrstu djelovanja Šmita