ARAPIMA ŠIROM OTVORENA VRATA BIH, Savjet ministara ukinuo vizni režim za državljane Saudijske Arabije

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova, donio je jednoglasno Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o vizama.

Ovom odlukom privremeno se ukida vizni režim državljanima Kraljevine Saudijske Arabije, koji će u BiH boraviti u turističkoj, kraćoj poslovnoj ili privatnoj posjeti u periodu od 7. jula do 1. oktobra 2023. godine. Dužina boravka u BiH po ovom osnovu je 30 dana.

-Na ovaj način Savjet ministara BiH dodatno nastoji pružiti podršku privrednom sektoru i povećati turističku posjećenost Bosni i Hercegovini, saopšteno je nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

Istovremeno će za državljane Kraljevine Bahreina od 1. 9. 2023. biti uveden vizni režim, zbog usklađivanja vizne politike Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom, o čemu će pravovremeno biti obaviještena Kraljevina Bahrein.

Treba podsjetiti da je bivša ministrica spoljnih poslova Bisera Turković ovu odluku pokušavala više puta staviti u proceduru, no nikada nije imala podršku većine. Sadašnjem ministru Elmedinu Konakoviću je uspjelo iz prvog puta. Ranije je protiv ove odluke bio HDZ BiH, kao i neki srpski predstavnici u vlasti zbog velikog broja državljana Saudijske Arabije koji borave u BiH, ali i zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Prethodni članakDodik: Dva sporazuma iz Berlinskog procesa da se ponovo vrate na Predsjedništvo BiH
Naredni članakTragedija na Jablaničkom Jezeru: Utopio se 34-godišnji Sarajlija