Arabesque treće na Dance World Cupu u Engleskoj

Mostarska baletna škola Balet Mostar Arabesque (BMA) osvojilla je treće mjesto u Finalu Dance World Cup 2020/2021 u kategoriji Mini Small Group Ballet.

U ovom takmičenju učešće su uzele škole iz Engleske, Bugarske, Walesa, Češke Republike, Španjolske i BiH.

Dance World Cup najveće je plesno takmičenje za djecu i mlade širom svijeta, u okviru kojega se oko 120.000 učesnika svake godine takmiči na kvalifikacijama za svoju zemlju i na svjetskom finalu.

S obzirom na to da se prošle godine veliko finale nije održalo, ove godine je od 9. do 14. avgusta finalno takmičenje za 2020. godinu, a od 15. do 19. avgusta za 2021. godinu, rekli su iz BMA.

Umjetnička direktorica BMA Arleta Ćehić kazala je da je 2020. godina bila vrlo teška u organizacijskom smislu.

“Djeca su brutalnom izolacijom četiri mjeseca bila onemogućena dolaziti na redovnu nastavu baleta, a zatim je uslijedio školski raspust. Početkom školske godine situacija se donekle normalizovala i to se odmah odrazilo na naš rad, tako da smo već u 11. mjesecu na International Dance Competition Stage u Sjevernoj Makedoniji od prijavljene tri koreografije osvojili sva tri prva mjesta, među kojima su bile i naše Bečke Bombone čiji uspjeh upravo sada slavimo”, kazala je Ćehić.

Dodaje kako se radi o odabranoj grupi djece od pet do sedam godina, koja su u minimalnim uslovima pokazala maksimalne rezultate.

“Ovo je još jedan dokaz da se doziranom disciplinom tijela i duha može ostvariti skoro pa nemoguće. Logistika rada BMA svodi se samo na jednu osobu i to ograničava planski napredak i širenje baletske umjetnosti na našem prostoru. Zaista je velika šteta da Grad Mostar i njegove institucije kulture i obrazovanja ne vide mogućnost dugoročnog ulaganja u ovu domenu obrazovanja umjetnosti, u svoju djecu, te potencijalne brilijante koji jedva čekaju biti izbrušeni do mjere savršenog”, istaknula je Ćehić.

Inače Balet Mostar Arabesque djeluje već 15 godina u Mostaru i iza sebe ima brojna međunarodna i svjetska takmičenja, donoseći u Mostar značajne medalje i priznanja s respektabilnih takmičenja.

Iako radi u minimalnim uslovima kompletne kadrovske i materijalne logistike, rezultati ne izostaju i čine ponosnim ne samo grad Mostar i BiH, već i ostale ljubitelje baletske umjetnosti, karakternog i modernog plesa, naglašavaju iz ove baletne škole.

Prethodni članakLukač i Vulin sa predstavnicima Srba u FBiH
Naredni članakSudar četiri automobila u Ortiješu, saobraćajni kolaps na magistrali