Analitičar: Postoje četiri scenarija za formiranje hrvatske vlade, ovaj je najvjerovatniji

Spoljnopolitički analitičar Božo Kovačević bio je gost Newsrooma u programu N1 Hrvatska, gdje je komentarisao rezultate tamošnjih parlamentarnih izbora.

“Relativni pobjednik izbora je HDZ, Rijeke pravde su neuspješan pokušaj na ovim izborima. Ako uzmemo prvih pet stranaka, prvo, treće i četvrto mjesto odlazi desnim opcijama, a drugo i peto su lijevo-centrističke opcije. Nema krajnje ljevice, a krajnja desnica je sadržana u Domovinskom pokretu. Sve te tri opcije su varijante HDZ-a. Prvi je Plenkovićev HDZ, Domovinski pokret je HDZ kakav je prije bio, kao nacionalno oslobodilački pokret koji nosi notu nesnošljivosti prema Srbima. Oni bi htjeli Franju Tuđmana na čelu, a ne Andreja Plenkovića koji je odveo Hrvatsku u EU. Oni se ponašaju kao neupitni ratni pobjednici koji drugoj strani mogu postavljati uvjete kakve žele”, rekao je stručnjak Božo Kovačević.

Navodi da je treća opcija Most, HDZ kakav nikad nije bio – nekorumpiran.

“Jasno je da velika većina birača za različite varijante HDZ-a, ali to ne znači da će biti oformljena Plenkovićeva vlada. Prvi scenarij je onaj s Plenkovićem kao mandatarom, drugi scenarij je nemogućnost formiranja vlade i raspisivanje novih izbora, treći po vjerovatnosti je vlada sa SDP-om u središtu i četvrti je taj da Domovinski pokret pristane ići s HDZ-om, ali bez Plenkovića kao premijera. Četvrti je najmanje vjerovatan. Plenkoviću bi bilo prihvatljivije oformiti Vladu pa otići u Bruxelles nego da ode u Evropu, a da ne uspije oformiti Vladu”, rekao je Kovačević.

On kaže kako je na izborima povećana izlaznost i onih koji podržavaju HDZ i koji ne podržavaju.

“Dobar broj glasova neodlučnih je otišao Domovinskom pokretu i HDZ-u. Dio onih koji su razmišljali da ne izađu na izbore, zastrašen Milanovićem je glasao za HDZ. Sad su za SDP glasali oni kojima je glavni cilj eliminisati HDZ bez obzira kakva će Vlada biti, ali Milanović je nastupao kao mogući mandatar Domovinskog pokreta. Vrlo je mala vjerovatnost da SDP bude okosnica nove vlade. Odluka o Milanovićevom angažmanu je donesena na neprihvatljiv način za takvu stranku”, zaključio je.

Prethodni članakDODIK: MITING BIO VELIČANSTVEN, OČEKUJEM DA MEĐUNARODNA JAVNOST PREPOZNA PORUKE IZ SRPSKE
Naredni članakTijelo muškarca nađeno u blizini škole