Američki špijunski avion iznad BiH: Osluškivanje neprijateljskog “brbljanja”

Prema podacima sa Fajtradara iznad BiH trenutno leti avion Bombarder Čelendžer 650, poznat kao “Artemis” koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka. Inače avion je u privatnom vlasništvu, a američka vojska ga iznajmljuje po satu.

Avion je poletio iz rumunske Konstance koja se nalazi na obali Crnog mora, i gdje je smješten zbog rata u Ukrajini. Od početka ruskog napada avion je obavio na stotine letova u blizini zaraćenog područja.

– Ovi avioni mogu vidjeti jako daleko kada lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara), rekao je za veb-stranicu Defensone Mike Šanjon, zamjenik predsjednika “Leidos Defence Group”.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uveliko se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umjesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Avioni učestvuju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obavještajnih podataka. Ideja je zamijeniti trenutne turbopropelere koji su korišteni u sukobima u Afganistanu i Iraku u potrazi za bombama uz cestu i pobunjenicima s naprednijom, manje ranjivom avionskom tehnologijom.

– Oni žele višeslojne senzorske mogućnosti od svemira do blata. Ovo je sloj u zraku – rekao je Šanjon za Defenseone.com.

Leidos posjeduje i upravlja avionom, ali se vojska može povezati sa senzorima aviona putem satelita kako bi prikupila obavještajne podatke. U suštini, radi se o najmu aviona na sat budući da dugoročnih ugovora nema.

– To koristi vladi i zemlji. Mi smo odgovorni za održavanje aviona u vazduhu. I oni vojska više ne moraju imati taj dugi logistički rep, koji je ponekad najskuplji dio vladinog programa – rekao je Šanjon.

Prethodni članakZbog pritvorenog Osmice komandir smjene u Vojkovićima ostao bez čina inspektora
Naredni članakVLADA HNK-A: IZDVAJANJA ZA PLATE U OBRAZOVANJU U ČETIRI GODINE PORASLA ZA 56 MILIONA KM