Američka vojska podigla nivo pripravnosti!

Američke baze, locirane širom Еvrope, podignule su nivo uzbune “Charlie”, pišu “ABC News” i “CNN”, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Taj nivo se naređuje kada se dogodi incident ili se primi obavještajna informacija koja ukazuje na vjerovatnoću nekog oblika terorističke akcije ili ciljanja na osoblje ili objekte, navodi američka vojska na svojoj veb stranici.

Najviši nivo “Delta” se primjenjuje kada se teroristički napad dogodio ili je “neminovan”.

Američka evropska komanda (USEUCOM) nije potvrdila promjenu statusa kada ju je kontaktirao AFP, ali je istakla: “ostajemo na oprezu.”

Pentagon u međuvremenu kaže da zbog kombinacije faktora koji potencijalno utiču na bezbjednost pripadnika američkih službi i njihovih porodica stacioniranih u Еvropi, američka evropska komanda udvostručuje svoje napore da naglasi oprez tokom ljetnih mjeseci.

Stejt Department trenutno savjetuje američke građane u Njemačkoj, gdje je sjedište USEUCOM-a, da budu oprezni zbog terorizma.

Iako nije spomenuta nikakva konkretna prijetnja, evropske nacije su u pojačanoj pripravnosti otkako su naoružani napadači u martu ubili skoro 150 ljudi kod Moskve.

Francuska je takođe povećala stanje pripravnosti uoči Olimpijskih igara u Parizu, dok je Njemačka trenutno domaćin Еvropskog prvenstva u fudbalu, prenosi Kliks.

Prethodni članakPremijer poručio: Liban je u ratnom stanju!
Naredni članakUžas na plaži u Istri: Pedofil (62) skrivenom kamerom SNIMAO GOLU DJECU, čuvar sve prijavio policiji