Ambasada SAD: Novi proces izbora za pozicije u VSTS je korak unazad

Duboko smo zabrinuti zbog promjena u Poslovniku VSTV koje su usvojene 17. januara. Izmjene u članu 4. kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces izbora na pozicije u VSTS-a predstavljaju veliki korak unazad. Sistem nasumičnog žrijebanja iz člana 4. obezbjeđivao je važan element nepristrasnosti u procesu izbora, saopštili su iz Ambasade SAD.

 -Sistem koji je usvojilo VSTV umjesto žrijebanja otvara prostor za diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u Savjetu. Time se garantuje da se sadašnji članovi mogu prijaviti za drugi mandat i umanjiti šanse za izbor kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uslove koji idu u prilog sadašnjim članovima VSTS.

Američka ambasada u BiH, “kao dugogodišnji partner vlasti BiH u procesu reforme pravosuđa, pridružuje se partnerima iz međunarodne zajednice i upozorava VSTV da bi ove izmjene mogle povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti utisak da članovi VSTS manipulišu procedurama zarad ličnih interesa”.

– Nesrećna je okolnost da u periodu kada se od VSTS očekuje da provodi reforme i poveća integritet pravosuđa te pomogne vraćanju povjerenja javnosti, neki članovi VSTS donose odluke koje još više utiču na formiranje negativnih percepcija javnosti o VSTS i pravosuđu u širem kontekstu – navode iz Ambasade SAD.

Američka ambasada zbog toga poziva VSTS da preinači ovu odluku.

– Odajemo priznanje manjem broju članova VSTS, koji su radili na jačanju integriteta pravosuđa u skladu s međunarodnim standardima tako što su glasali protiv ove pogrešne odluke – navode iz Ambasade SAD.

Prethodni članakU ljudski mozak ugrađen prvi čip za kontrolu telefona i računara
Naredni članakLeotar: Zahvalnost ERS za značajnu podršku