Alma Ras obustavila rad, više od 50 radnika prijavljeno na biro

Pogon kompanije Alma Ras u Bosanskom Petrovcu je obustavio rad a svi radnici su odjavljeni i prijavljeni na biro, kazao je danas za BiznisInfo.ba vlasnik firme Đemal Memagić.

Podsjetimo da se informacija o zatvaranju pogona u Bosanskom Petrovcu prvi put pojavila krajem jula. No, tada još ništa nije bilo gotovo a radnici, njih 52, su i dalje bili prijavljeni.

Tada je rečeno da uposlenici iz ovog pogona ostaju do 1. septembra u radnom odnosu nakon čega će se znati njihova sudbina. Iz kompanije Alma Ras tada su kazali da će tačnu informaciju o prekidu ili nastavku rada će imati do kraja avgusta.

Nažalost, kako nam je danas kazao Memagić, radnici su sada na birou.

“Pogon je stao s radom i sve je zamrznuto dok se ne vidi dalja sudbina. Mi tražimo rješenje, oprema i pogoni još stoje, to zasad nigdje ne ide dok ne vidimo šta dalje”, kazao nam je Memagić.

Prema njegovim riječima, sva prava radnika će biti ispoštovana, oni su odjavljeni i dobit će otpremnine u skladu sa zakonom.

“Prijavljeni su na biro od kojeg će imati naknadu nekoliko mjeseci. Mi nastavljamo tražiti rješenje ali nije uredu da nekoga držimo u neizvjesnosti, zato smo ih sve odjavili”, naglasio je vlasnik firme Alma Ras za naš portal.

Šta su razlozi gašenja

Iz kompanije je ranije rečeno da se ova firma susreće se s izazovima koji su pogodili i globalno tržište.

Došlo je, naime, do pada potražnje, odnosno inflacije na glavnim tržištima, u zapadnoj Evropi gdje Alma Ras najviše posluje. Čelni ljudi ove kompanije su u kontaktu s poslovnim partnerima i nastoje naći rješenje.

Ostali proizvodni kapaciteti i djelatnosti kompanije nastavljaju s neometanim radom. Smatraju da je ova situacija privremena i da će uspjeti ispregovarati s postojećim i potencijalnim kupcima povećanje obima posla, piše biznisinfo.

Prethodni članakPreminuo Ivan Šuker
Naredni članakDanas isplata avgustovskih penzija