Alarmantno u Sarajevu: Vatrogasci evakuišu građane iz staračkog doma, ugrožene desetine kuća

Obilne padavine protekle noći u Sarajevu donijele su velike probleme građanima brojnih naselja. Sarajevske ulice su haosu, voda je na sve strane, što otežava saobraćaj, a pješacima stvara ogromne probleme.

Brojni objekti poplavljeni su u naselju Ilidža.

Naselje Otes je pod vodom jer se rijeka Željeznica izlila.

– Mi smo pod vodom, rijeka se izlila. To je katastrofa. Tu su vatrogasci. Alarmantna je situacija. Nama treba pomoć, rekao je jedan mještanin koji je medijima poslao snimke sa terena.

Iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo za Avaz su potvrdili da su poplavljene zgrade i porodične kuće.

– Ekipe su na terenu, evakuiraju ljude. U stračkom domu ih prebacuju na više spratove. Akcija je u toku. Četiri ili pet vozila je na terenu. Dvije stanice, Stup i Centar su dole, dobrovoljci s Ilidže, kazali su iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Također i u drugim dijelovima Kantona Sarajevo ima problema. U Dobroševičkoj se izlila rijeka Bosna, a na ulicama ima automobila u vodi koji su se zaglavili.

– Zovu ljudi iz privatnih kuća, ugostiteljskih objekata, ali mi niti imamo dovoljno ljudi, ni opreme da sve to stignemo. Ovo nam je najbitnije, da ljude evakuišemo u Otesu, a ostalo će morati čekati, rekli su iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Na terenu su i ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo, kao i policija.

– Ugroženo je između 50 i 70 kuća. Upravo se evakuišu starci iz staračkog doma, još se ne radi dislokacija već se podižu na više spratove. Formira se štab, kasnije ćemo vidjeti šta ćemo, rekao je Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Prethodni članakCRVENI ALARM ZBOG KIŠE, PLJUSKOVA I GRMLJAVINE
Naredni članakSukob migranata u Mostaru; Radili noževi na autobuskoj stanici