AFERA “RESPIRATORI” Svjedok poručio da je Hodžić očekivao veće prilive novca

Sa optuženim direktorom firme “Srebrena malina” Fikretom Hodžićem prošle godine komunicirao sam u vezi sa uplatom veće količine novca.

Rekao je ovo svjedok Tužilaštva BiH Adnan Garčević na suđenju u predmetu protiv predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića i ostalih optuženih za zloupotrebu prilikom nabavke respiratora.

Garčević, koji je zaposlen u Privrednoj banci Sarajevo, ispričao je da mu je Hodžić 30. marta prošle godine poslao poruku da očekuje veće prilive novca i pitao ga može li računati na njegovu pomoć.

Svjedok je dodao da te sedmice nije radio zbog pandemije i da mu nije odmah odgovorio, te da su se kasnije čuli.

– Kada sam naredne sedmice došao na posao, već je bila stigla dokumentacija Hodžićeve “Srebrene maline” i bio sam upoznat s tim da su uplaćena sredstva za nabavku medicinske opreme, odnosno respiratora – rekao je Garčević.

On je naveo da se Hodžić interesovao kako može obaviti plaćanje prema inostranstvu, te da mu je ispričao da treba da nabavi respiratore za državu, prenosi Birn.

Garčević je ispričao i da je bila napravljena i bankarska garancija prema firmi u Crnoj Gori, koja je trebalo da bude posrednik, ali da ona nije aktivirana i da je plaćanje na kraju izvršeno direktno u Kinu.

Odgovarajući na pitanja odbrane, svjedok je potvrdio da mu je Hodžić govorio da očekuje i uplatu sa područja Kosova i Metohije u iznosu od oko 125.000 evra, takođe, za medicinsku opremu, kao i da su u istu svrhu izdavane garancije za Tursku.

Tužilac Mirza Hukeljić najavio je da ovim svjedokom dokazuje da je Hodžić znao četiri dana prije odluke Federalne uprave civilne zaštite da će dobiti posao sa respiratorima.

On je potvrdio da je obavljena uplata prema Kini i da je iznos bio 30.000.000 juana, što je okvirno, kako je rekao, četiri miliona evra, te da je na profakturi jedna oznaka respiratora, a na dokumentaciji prethodno dostavljenoj banci, druga.

Na današnjem ročištu svjedočio je i Hodžićev brat Redžep Hodžić, koji je zaposlen kao menadžer u “Srebrenoj malini”, a koji je rekao da nije bio uključen u nabavku respiratora i da je za to saznao krajem aprila, nekoliko dana prije njihove isporuke.

Redžep Hodžić je naveo da je, nakon što je njegovom bratu i direktoru firme zabranjeno da dolazi u kancelariju, kontaktirao određeno lice u Kini radi dobijanja fakture i sertifikata, koje je proslijedio računovodstvenoj agenciji “Srebrene maline”.

Emina Mehmedović, koja je zaposlena na administrativnim poslovima u “Srebrenoj malini”, ispričala je na današnjem ročištu da je komunicirala sa Agencijom za lijekove BiH i preuzela formulare za dobijanje dozvole.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić, Jelka Miličević federalni ministar finansija, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Naredno ročište zakazno je za 22. septembar.

Prethodni članakErdogan u Sarajevu, sastanak sa članovima Predsjedništva BiH (FOTO)
Naredni članakSASTANAK DELEGACIJA O INFRASTRUKTURNIM I EKONOMSKIM TEMAMA