Afera “Diploma”: Inspektori MUP-a KS ponovo izuzimaju dokumentaciju iz OSA-e

Pripadnici Ministrarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) počeli su jutros po naredbi Suda Bosne i Hercegovine s izuzimanjem određene dokumentacije iz prostorija Obavještajno-sigurnosne agencije OSA, saznaje “Avaz”.

Radi se o postupanjima u aferi “Diploma” zbog koje je prije dvije sedmice bio hapšen Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e ali mu Sud umjesto prijedloga Tužilaštva BiH za pritvorom odredio mjere zabrane.

Pripadnici MUP-a KS prije mjesec su po naredbi Suda BiH izuzeli i personalni dosije Mehmedagića sa svim podacima o visokom obrazovanju. No tada nije nađena diploma Američkog univerziteta u BiH koju je Osmica predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e.

Saznajemo da se ovoga puta sudska naredba odnosi na određene pravilnike o radu, liste radnih mjesta, sigurnosne provjere, izvještaje i korespodencija s Vijećem ministara.

Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Istragom su obuhvaćeni i Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta BiH, koji je bio također hapšen, a u pritvoru je proveo mjesec.   Avaz

Prethodni članakNIŠTA OD PROVODA U CRNOJ GORI-Nove mjere na snazi, Zabranjuje se rad noćnih klubova i diskoteka
Naredni članakVelež na Grbavici nadigrao favorizovanog AEK-a