950.000 dolara bespovratnih sredstava MEG projekta za osam najboljih partnerskih jedinica lokalne samouprave

Na osnovu napretka na polju dobre uprave i zaštite okoline, ostvarenog u okviru Projekta opštinskog okolišnog upravljanja (MEG) tokom proteklih 12 mjeseci, osam jedinica lokalne samouprave ostvarilo je pravo na finansijsku podršku za realizaciju svojih infrastrukturnih projekata iz oblasti okoline, u ukupnom iznosu od 950.000 dolara.

Od partnerskih jedinica lokalne samouprave koje su učestvovale i u prvoj fazi MEG projekta, pravo na korištenje bespovratnih sredstava ostvarili su Prnjavor, Žepče i Prijedor. Osim njih, pravo na korištenje bespovratnih sredstava ostvarili su Ilijaš, Laktaši, Šamac, Trebinje i Orašje kao partnerske JLS koje su se pridružile MEG projektu u drugoj fazi.

Naime, u proteklih godinu dana MEG projekat pružao je intenzivnu tehničku podršku partnerskim lokalnim samoupravama na polju jačanja dobre uprave i zaštite okoliša. Nakon nezavisne evaluacije, utvrđena je rang lista MEG partnerskih lokalnih samouprava koje su ostvarile najveći progres po navedenim indikatorima. Evaluacija postignutog napretka je provedena u skladu sa Metodologijom za dodjelu finansijske podrške temeljene na rezultatima za partnerske jedinice lokalne samouprave, razvijenom u sklopu MEG projekta i u potpunosti je bazirana na dokazima.

Ovih osam lokalnih samouprava su svojim radom i zalaganjem ostvarile pravo na dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava, koja se mogu koristiti za implementaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata iz oblasti okoliša, definiranih u njihovim razvojnim strategijama. Druga faza Projekta opštinskog okolišnog upravljanja se trenutno implementira u 31 jedinici lokalne samouprave, a projekat zajednički finansiraju Vlada Švicarske, Švedska i Vlada Češke Republike, kao i Evropska Unija, dok ga provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Prethodni članakVlada FBiH odobrila 500.000 KM za poplavljena područja
Naredni članakPotrošene sve prve doze vakcina protiv HPV-a u Kantonu Sarajevo