Sa koliko muškaraca žena smije da ima seks, da ne bude “laka”

Svako ima svoj magični broj, za koji smatra da je granica poslije koje djevojka prestaje da bude “dobra” i dobija etiketu, ali šta je opšte prihvaćeno. Ali jedno je sigurno, kad je žena imala seks s više muškaraca, ona je ovakva ili onakva, dok je iskusan muškarac “švalerčina” i “frajer”.

Srednji vijek je odavno prošao, a sigurno je i tada bilo više seksa nego što je zabilježeno. Svako vrijeme ima svoj pogled na seksualnost i na to koliko seksa nam je dozvoljen prije nego što nas društvo etiketira.

Evo koja je magična brojka danas.

Društvo definiše mnoga pravila, na primjer, da li je ok imati seks odmah poslije prvog dejta, da li je ok ući u vezu samo par dana poslije završetka stare veze, s koliko godina je ok ući u seksualne odnose… Postoji i to pitanje, koliko muškaraca žena “smije” da promijeni, a i obrnuto, koliko je normalno da muškarac promijeni žena. Poznato je da u mnogim vezama, kad ljudi počnu da se vezuju, dolazi na red pitanje seksualne istorije, odnosno koliko je osoba imala partnera prije nje. Tada se postavlja i pitanje koliko osoba može da svari, pa partneri često lažu i ne priznaju pravu cifru. A ima i onih koji preuveličavaju i to mnogo više rade muškarci nego žene.

Koliko njenih/njegovih bivših seksualnih partnera bi za vas bilo previše? Možda je nekad, u strogo patrijarhalnom društvu, važilo pravilo da žena treba nevina da uđe u brak i da ostane sa svojim mužem do kraja života, ali danas se to ne smatra normalnim. Ako je osoba nevina u svojim dvadesetim, ona se smatra previše konzervativnom, kao i osoba u zrelom dobu, koja je imala manje od dva seksualna partnera.

Iako se brojke razlikuju od zemlje do zemlje, za većinu evropskih zemalja ta brojka je ista. Normalnom osobom se smatra ona koja je, u prosjeku, imala između dva i osam partnera. Malo konzervativniji Španci smatraju da je taj broj između jedan i šest, dok opušteniji Francuzi misle da je u redu sve između tri i 10. Za regiju, nažalost, nema proračuna, ali možemo da pretpostavimo da smo u evropskom prosjeku. U svakom slučaju, bilo da je granica šest, sedam ili 10, sve preko toga je previše.

Prethodni članakŠta imaju zajedničko lubenica i seks?
Naredni članakSestra Đokovićeve supruge razoružava osmjehom