200 Trebinjaca ima upalu pluća

Građani sada ne da trebaju nego moraju da se uozbilje jer broj oboljelih od virusa korona prevazilazi sve moguće kapacitete zdravstvenog sektora.

To je glavna poruka članova gradskog Štaba za vanredne situacije, koji od građana traže samo jedno – da poštuju već donese mjere.

U trebinjskoj Bolnici na 50 urađenih rendgen snimaka pluća čak 40 ima upalu, a njih oko 200 nije smješteno Bolnicu, nego se nalaze na kućnom liječenju.

“Situacija na kovid odjeljenju je alarmantna. Uvodimo kovid režim i na nova odjeljenja da bismo smjestili oboljele. Građani moraju da se uozbilje“, poruka je dr Stanka Buhe.

Povećan broj pacijenata sa virusom korona znak je za uzbunu na svim nivoima, a medicinska zaštita će biti pružena svima kojima je neophodna.

“Nema mjesta panici, ali se donesene mjere moraju poštovati. Bez maske ne izlazite iz kuće za dobro svih nas“, kazao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Zbog sve već broja osoba sa simptomima virusa korona sa radom je počela još jedna respiratorna ambulanta u blizini kapije Bolnice.

“Dnevno se pregleda i do 100 ljudi. Niko nije ostao nezbrinut, ali ovako više ne može – medicinari su preumorni, a sve je više zaraženih“, naglasila je direktor Doma zdravlja dr Branka Drašković.

Jedino rješenje je kolektivna svijest da je virus korona ušao u zajednicu i da će ukoliko svi ne bude odgovorniji posljedice biti veoma teške.

Nošenje maske, fizička distanca i dezinfekcija ruku – glavni su savjeti građanima, a oboljelima da ne kriju kontakte koji kao i oni moraju u izolaciju.