Košarac: O'Brajan, umjesto Dejtonski sporazum, podržao nelegitimnog Šmita

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac smatra da bi bilo interesantno čuti šta američki diplomata DŽejms O`Brajan kaže o namjerama ambasadora njegove zemlje Majkla Marfija i nelegitimnog visokog predstavnika Kristijana Šmita da u BiH uspostave koloniju u kojoj će važiti argument sile, a ne sila argumenata, te zašto podržava primjenu bonskih ovlaštenja u daljoj razgradnji Dejtonskog sporazuma i narušavanju suvereniteta BiH.

Košarac je rekao da bi bilo interesantno čuti šta O`Brajan, kao jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma, kaže o činjenici da je ovaj međunarodni dokument devastiran intervencijom bivših visokih predstavnika.

– Da li su to demokratske vrijednosti koje SAD propagira u BiH? Ako zaista imaju dobre i prijateljske namjere prema BiH, neka ne miniraju i ne opstruišu dogovor Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda. Neka se okanu ideja o nametanju rješenja – poručio je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

On je rekao da je očekivao da će O`Brajan u okviru posjete BiH nedvosmisleno i jasno podržati dosljednu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, poštovanje Ustava i suvereniteta BiH, koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– No, kako sam iz medija upoznat, O`Brajan je za svog prvog sagovornika izabrao nelegitimnog Kristijana Šmita, kojem je, da paradoks bude veći, pružio podršku, kao i upotrebi bonskih oblaštenja – istakao je Košarac.

On je naglasio da Republika Srpska ostaje posvećena dosljednoj primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavnoj BiH i dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez stranaca u institucijama i procesima odlučivanja.

– Svako rješenje u BiH mora biti plod domaćeg dogovora, bez stranog intervencionizma. Sve suprotno tome, BiH vodi u neizvjesnost i sunovrat – napomenuo je Košarac.

Američki diplomata i Kristijan Šmit sastali su se danas u Sarajevu gdje su razgovarali o najhitnijim izazovima sa kojima se BiH suočava, uključujući izborni integritet.

O`Brajan je potvrdio podršku SAD Šmitu i njegovom korištenju bonskih ovlaštenja za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, podršku BiH i njenim institucijama.

Prethodni članakŠta je sve Obrajan poručio danas, pročitajte cijeli govor
Naredni članakDodik: O'Brajan došao da unese nestabilnost i nemir u BiH; Hoće da sruši dogovor iz Laktaša (VIDEO)